Skip to main content

Zkuste jí i jinak než v Bubble Tea

Tapiokové perly nezná moc lidí. Když se ale řekne Bubble tea, tak 90% lidí ví naprosto jistě o čem je řeč. Tapioka je další potravinou, se kterou jsem měl možnost se setkat v roce 2021. Na začátku mé kompletní změny jídelníčku a celého života.

Pro mě se tapioka stala náhražkou rýže nebo v té době také brambor. Do tapioky jsem se doslova zamiloval. Vařím jí jak nasladko tak naslano. Tapioka je další z potravin, které je třeba se nebát. Osobně jsem neměl na vybranou. Brambory a na začátku také rýže musela pryč. Byla to volba mezi tapiokovými perlami a hladovkou. Opravdu naštěstí jsem malým bílým kuličkám doslova propadl. Tapioku lze vařit pouze ve vodě nebo v mléce. Já osobně mám nejraději mléko kokosové. Osobně tapioku ničím krom ovoce nedoslazuji. A teď (od 24.3.2023) nesladím ani ovocem. Maximálně kokosové mléko.

Když člověk vyřadí kompletně cukry, přijde mu i samotný kokos extrémně sladký. Jsi zvědavý? Potom zkus s námi naší CUKR FREE VÝZVU, společně jí držíme již od 1.5., ale to vůbec nevadí. Můžeš se také přidat do facebookové skupiny K UZDRAVENÍ kde se můžeš přidat také do dalších každoměsíčních výzev nebo si jenom číst nejaktuálnější články a informace k uzdravení. Tvůj follow, like či sdílení tohoto článku mi moc pomůže. Děkuji, děkuji, děkuji.

Jak a k čemu konkrétně se dají perly použít. Neboj se, uvedu ti 1 konkrétní recept hned na konci tohoto článku. Všeobecně ale platí, že tapiokou lze nahradit rýže, brambory či jakákoli jiná příloha a také puding. Záleží jen a jen na tvé odvaze experimentovat.

Čím je tapioka

Tapioka je škrobem, získávaným z kořene manioku. Pochází z Jižní Ameriky a dalších tropických a subtropických oblastí. Velmi hojně se používá v Africe, Asii a také Brazílii, Indii či v Thajsku. Do zemí Evropy se dostal díky zálibě ve zdravém stravování. Které je dnes velmi módní. Samotná tapioka je lehko stravitelným sacharidem, který dodá velké množství energie, je veganská, bez cukru a skýtá další přednosti, na které se podíváme dále v tomto článku. V rozvojových zemích se tapioka využívá k nasycení hladových dětí, kterým dodává potřebné množství energie. Díky lehké stravitelnosti se užívá při poruchách potravy. A to mohu jedině potvrdit. Tapioka vás doslova nakopne energií. Stejně jako kokosová voda či jogurt. O mé cestě k objevení kokosů si můžeš přečíst v tomto mém článku. Právě kokos a občas tapioka byly mým jediným zdrojem energie po dobu 5ti týdnů.

Maniok je zeleninou, která je vysoce odolná proti nepříznivým podmínkám a nedostatku vody. Představte si ji jako keřovitou rostlinu, která má jedlé palmovité listy na načervenalých stoncích. Vzrůstem se blíží velikosti malého stromu. Kořeny této rostliny jsou podobné sladkým bramborám, batátům. Její slupka je nejedlá. Maniok a tapiokové perly znali již staří Mayové.

Celým názvem Maniok jedlý má již zmíněné dužnaté hlízy podobné batátům, které obsahují mléčnou šťávu. Tato šťáva se vysouší a dále využívá pro výrobu tapiokových perel, vloček či mouky. Pokud máte kvalitní mixér, potom vám stačí tapiokové perly, které si můžete rozemlít na tapiokovou mouku a tu poté přidávat do pokrmů při vaření i pečení, jako zdravé, veganské, bezlepkové zahuštění. Osobně jsem používal mixér G21, který ale na rozemletí mouky nestačí. Dnes nedám dopustit Thermomix TM6. Jestli si chceš sám či sama vyrobit kvalitní mouku bez přidaných stabilizátorů atd. dej mi vědět. Sám si vše vařím a připravuji doma a bez přidaných látek už více jak 2 roky. A teď už zpět k manioku. Hlavně nejezte jeho nezpracované hlízy, ty obsahují látku linamarin, která je pro lidský organismus jedem. (jedná se o jedovatý kyanogenní glukosid obsažený ve lnu nebo manioku). Nemusíte se ale bát. Správným zpracováním se linamarin odbourá a na pulty obchodů se dostane tapioka v její jedlé podobě.

Tapioka (tapiokový škrob) má po úpravě podobu bílých kuliček, které bývají také hnědé. Často se do nich přidává třtinový cukr. V této podobě poté putují do všemi známého Bubble Tea. Tapiokové perly po namočení nabobtnají a zvětší svůj objem přibližně 4x až 5x. Perly nechte namočené nejlépe přes noc, ale pokud nestíháte, stačí jim i 2-3 hodiny ve vodě. Chuť tapioky je doslova nijaká. Gurmáni a mlsné jazýčky podle některých mohou cítit oříšky či vaječné bílky. Já bych chuť tapioky přirovnal k rýži. Bez dochucení je nevýrazná. Když budete tapioku jíst déle a omezíte či vyřadíte cukry pak si ale tapiokové perly oblíbíte a najdete si v nich tu svojí chuť a vůni. Osobně si myslím, že nevýrazná až nijaká chuť perel dá vyniknout dalším přidaným ingrediencím a tapioka se tak stává univerzální přílohou, doslova k čemukoli. Od ovoce přes granolu až po zeleninu a maso. Máte odvahu, zkusit něco nového?

Tapioka pro tvé zdraví

Tapioka, to není jenom Bubble tea, které uspokojí náš mlsný jazýček. Nenápadné bílé kuličky v sobě ukrývají mnohé účinky blahodárné pro tvůj organismus. Již několik málo kuliček velmi dobře zasytí i přes to, že perly neobsahují velké množství živin. Jsou tedy vhodné pro podvyživené děti, lidi s poruchou příjmu potravy nebo staré lidi. 100g tapioky obsahuje cca 350 kalorií.

Tapioka je škrobem, který působí jako vláknina, která podporuje růst potřebných bakterií v našich střevech. O vlákninu obsahujících probiotikách jsem se již zmínil tady. Pozor, také tapioka má negativní dopady. Je nevhodná pro lidi trpící cukrovkou a není vhodná při hubnoucí dietě. (při posilování či jiném sportu ano) Je to z důvodu vysokého obsahu sacharidů.

Tapioka je zdrojem polysacharidů, postupně se uvolňujících cukrů, které dodají vašemu tělu cukr postupně. Proto je z mé zkušenosti tapioka vhodnější než rýže. I když sním rýže „půl kila“, mám hodinu po jídle zase hlad. To se vám s tapiokou v jídelníčku nestane. Dále tapiokový škrob obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vápník, manžan, železo, hořčí, měď selen, kyselinu listovou, vápník, draslík, fosfor či hořčík. Tapioka je doslova multivitaminem mezi zeleninou. Pomáhá při žaludečních křečích a pro jejich prevenci, napomáhá při syndromu dráždivého tračníku či zácpě. Je oblíbenou pochoutkou jak pro bezlepkáře tak celiaky. Napomáhá pro zdraví našich kostí. A nemusí se jí bát ani těhotné, kojící matky. Tapioka dodá energii jak vám, tak vašim ratolestem.

Zajímavost: Tapiokový škrob se v oděvním průmyslu využívá pro škrobení látek.

Příprava tapiokových perel

Jak jsem již zmínil, tapioka je k sehnání v podobě perel, vloček či tapiokové mouky. V zásadě vám stačí tapiokové perly, ze kterých si můžete kvalitním mixérem umlýt tapiokovou mouku. Vločky jsou příjemným ozvláštněním vašich snídaní. Tapioková mouka lze využít jako zahuštění do omáček, vločky či perly zase jako zavářka do polévky. Rozemletá tapioka přidaná do těsta finální produkt zvláční.

Kromě Bubble tea jsou tapiokový perly nejznámější jako tapiokový puding, pro jeho výrobu perly vaříme v mléce. Za mě je nejlepší mléko kokosové od wild&coco. Koukněte sem a získejte dárek zdarma. Tapioku vařenou v mléce můžete ochutit ovocem, medem, rýžovým sirupem a pojídat na sladko. Bát se však nemusíte ani přílohy k masu, místo rýže do rizota nebo místo brambor.

Díky kokosovému mléku získá celý pokrm příjemnou mírně nasládlou kokosovou chuť, která je ve spojení s příjemnou konzistencí perel a slaného masa a ostatní zeleniny velmi chutná.

Závěrem

Tapioka je pochoutkou, u které se nemusíte bát, využít jí na mnoho způsobů ať už na sladko či naslano. Máte odvahu. Zkuste například můj nejoblíbenější recept, hovězí mleté dušené s kořenovou zeleninou a k tomu tapioka vařená v kokosovém mléce. Například sušené i nesušené mléko od wild&coco mám vyzkoušené a vím, že nikdy nezklame. Při správné přípravě vám po tapioce zbyde jen čistá pánev. Koukněte níže v krátkém videu.

Recept

Hovězí mletá s kořenovou zeleninou, tapiokou a avokádem
Tip: Hovězí maso se nejlépe připraví v litinovém hrnci, fakt nekecám

 

Ingredience

  • Hovězí mleté maso 500g (nejlépe v biokvalitě)
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150-200g mrkve
  • 150-200g dýně/batátu (podle chuti,může být i oboje – 2x 150g – zeleniny není nikdy dost)
  • celkem 300-400g zeleniny
  • 1 lžičky soli
  • 2 lžičky kokosového oleje
  • ½ lžičky kmínu mletého
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 2-3 lžičky LSDviz níže, tip 7
  • ** můžete přidat skořici (pokrm bude sladší)
  • 100g tapiokových perel
  • 1/2-1 zralé avokádo (podle hladu)
  • ¼ cibule, 1 stroužek česneku do avokáda a špetka soli

Postup

 

  • -100g tapioky namočíme do 500ml vody a necháme přes noc nabobtnat
  • Veškerou zeleninu nakrájíme na malé kostičky (jídlo je poté více konzistentní a chutnější) nebo vše posekáme v Thermomixu
  • 500g mletého vyndejte z mrazáku a nechte přes noc v lednici (pokud zapomenete, budete maso složitě a dlouze rozmrazovat v hrnci nebo v mikrovlnné troubě, kde maso degraduje
  • nakrájenou cibulku a 2 stroužky česneku osmahneme lehce na kokosovém oleji (celý pokrm díky tomu chytne příjemnou kokosovou chuť – můžete použít také olivový, sezamový nebo jiný olej dle vlastní chuti)

  • přidáme 500g hovězího – necháme zatáhnout
  • přidáme sůl a všechno koření
  • Přidáme nakrájenou zeleninu
  • Podlijeme lehce vodou (cca ze 2/3)
  • přiklopíme a cca 1x/45 min dolijeme vodu, aby se pokrm nepřipaloval
  • necháme vařit na mírném ohni nebo stupni 4-5 hodin (pokud spěcháte, u mletého stačí vařit 2-3 hodiny, ale není to ono)

namočenou tapioku slijeme

  • přendáme do pánve
  • přidáme 500ml vody nebo 500ml vody a 2 lžíce sušeného kokosového mléka nebo 400ml kokosového mléka a 100ml vody
  • vaříme cca 10 minut do zhoustnutí (dle vlastní chuti – při delším vaření tapioka škrobovatí)

Avokádo

Avokádo rozmačkáme a smícháme společně
se špetkou soli, kouskem nakrájené cibulky případně česneku
*rozmixujte mixérem a dosáhnete tak dokonalé krémové konzistence
**Avokádo v kombinaci s tapiokou a masem nejen skvěle chutná, ale také vám dodá potřebné zdravé tuky. O dalších léčivých účincích Hruškovce přelahodného

 

Tip 1: Hovězí maso/zvěřina nejlépe chutná z litinového hrnce
Tip 2: Nechte vařit opravdu dlouho – 3-5 hodin (výsledek stojí za to čekání)
Tip 3: Fantazii se meze nekladou (Pokud máte rádi jinou zeleninu, nebojte se jí použit)
Tip 4: Tapioku vařte nejlépe v thermomixu a pokud nemáte thermomix tak na pánvi (v hrnci se zbytečně přichytí)
Tip 5: Chci dárek od wild&coco a K Uzdravení – koukni tady
Tip 6: Léčivé účinky avokáda a batátu
Tip 7: LSD = Lahůdkové sušené droždí (ke koupi v obchodech se zdravou výživou)