Skip to main content

Vítám vás u nového článku ze série „co jím“, kde vám představím tradiční i netradiční potraviny, které najdete v každém obchodě, ale lidé je skoro neznají a neví jak chutnají. Batát neboli sladká brambora. Vše co zde povím, prosím považujte za laické doporučení z vlastních zkušeností, nikoli odbornou radu. Batáty jsou dražší, sladší, ale jsou také zdravější než brambory?

Historie batátu

Historie sladké brambory sahá až do doby 1000 př.nl. do oblasti Polynésie, kde byly odhaleny rozsáhlé archeologické nálezy. Polynésané nazývali batát „Kuumala. Za domovinu sladké brambory je považována ale více Střední a Jižní Amerika. Do Evropy ji tak přivezl Kryštof Kolumbus.

Podoba a chuť

Batát je o hodně větší než brambor. Má oranžovou barvu jako mrkev. Ne však na povrchu, ale až po jeho rozkrojení. Slupka batátu vypadá velmi podobně, jako ta bramborová. Batát je sladší jak mrkev a vaří se o polovinu kratší dobu jak mrkev či brambor. Přibližně 10-15 minut a lze jej využít jak do slaných tak sladkých receptů. Když jsem se s batáty setkal já, byly pro mě zdravější variantou oproti bramborám. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že jsou lépe stravitelné a člověk se po nich necítí těžký a přejedený.

Batát pro zdraví

Batáty ničí škodlivé bakterie a plísně v našem žaludku a celém trávicím traktu a napomáhají růstu přátelských a tělu prospěšných bakterií. Doplňuje vitamín B12 a napomáhá proti zánětlivým onemocněním, jako je právě Crohn. Obsahují také velké množství karotenoidů (beta-karoten) atd. Batáty také napomáhají proti světlé pleti a odbourávají z těla radiaci. To díky lykopenu (jedná se o druh karotenoidu, který je obsažen např. Také v rajčatech) v kombinaci s aminokyselinami. Konzumace této potraviny napomáhá proti některým druhům rakoviny zažívacího traktu či rakoviny kůže. Batáty napomáhají tvorbě serotoninu, dopaminu a pomáhají při nespavosti. Konzumace batátu tak navozuje pozitivní náladu a nezatíží trávicí trakt na rozdíl od rafinovaného cukru v podobě tabulky čokolády.

Batát vs. brambor: Cena vs. přidaná hodnota

Už jsem se batátů něco najedl. Za poslední tři roky možná stejné množství, jako za celý život brambor. Ne, to trochu zveličuji, ale batátů dnes kupuji trojnásobně víc, jak brambor. Mám štěstí, že 99% lidí dává přednost bramborám oproti batátům. A já se nemusím bát, že by byly batáty vyprodané. I když jsou zrovna za poloviční cenu. I tak v regálech zůstávají. Proč? Jednoduše kvůli ceně. Jsou drahé, i když jsou ve slevě. Ano, kilo batátů stojí 60 korun, ale jeho benefity vysoce přesahují cenu. Nebo tomu tak není? Když se před rokem dal sehnat 1kg batátů za 30kč, kupoval jsem vždy 8-10 kilogramů. Nebojte, batáty vydrží při správném uskladnění až 2 měsíce. Dnes (březen 2023) lze kilo batátů sehnat za 40 korun, ale moc to nebývá, tak pokud je uvidíte, neváhejte. Osobně považuji cenu batátů za běžnou. A to od té doby co jsem si řekl, že mé zdraví je, to nejdůležitější v mém životě. Ať to stojí co to stojí. Tím bych ekonomické okénko ukončil a pojďme se podívat na srovnání B. a B. z pohledu účinku na naše zdraví.

Abych byl upřímný, považoval jsem dlouhou dobu a celkem ještě nedávno, brambory za škodlivé nebo nepříliš zdravé. Od doby, kdy řeším, to co jím, se bramborům vyhýbám. Jak je to ale doopravdy. Konzumace brambor snižuje cukr v krvi. Brambory patří mezi zeleninu lilkovitou, to však neznamená, že jsou jedovaté. Za škodlivé můžeme považovat olej, v kterém se brambory připravují, sýrové či chilli a jiné omáčky, do kterých si brambory namáčíme. Nikoli brambory samotné. Podobně je na tom smetana, která se přidává do bramborové kaše. Přidávat smetanu do bramborové kaše je dle mého názoru zbytečné. Co při vaření kaše přidávám já? To vám povím v dnešním receptu na konci článku. Zkuste někdy udělat kaši batátovou. Příprava je stejná jen brambory vyměníte za batáty. Můžete kaši namíchat 50/50 nebo přidejte vychytávku dle mého receptu. Náchylnost k diabetu nezpůsobují brambory, ale právě přidávaná smetana a podobně do bramborové kaše. Hodně lidí, mezi které se řadím i já se vyhýbají bílé mouce, cukru, mléčným výrobkům, bílé rýži a také bramborám. Brambora je však mezi „bílé“ potraviny řazena mylně. Její slubka obsahuje aminokyseliny, proteiny. Když se podíváme po hnědou, červenou či žlutou slupku brambory můžeme vidět bílý vnitřek. Ani tak brambory neřadíme mezi bílé a nezdravé potraviny. Jablko, ředkvička nebo cibule je po rozkrojení také bílá a mezi nezdravé, bílé potraviny nepatří. Nikdy nedejte na první dojem.

Tělu prospěšné brambory také obsahují draslík, vitamín B6 a lysin, ten napomáhá proti zánětům, virům a autoimunitním onemocněním. Podobnost mezi batátem a bramborou je větší než si myslíme. Brambora stejně jako batát napomáhá při zažívacích a žaludečních problémech. Působí proti stresu, a také pro lepší soustředěnost. Zlepšení soustředěnosti mohu potvrdit u batátu. Zrovna jsem dojedl batátovou polévku a opravdu jsem více koncentrovaný. Až budu vařit brambory, dám vám vědět. Brambory také napomáhají při nespavosti, u některých druhů rakoviny, s již zmíněnými záněty a viry v těle, Crohnově chorobě, syndromu dráždivého tračníku, úzkostech, depresích atd.

Závěrem

O batátu jde toho napsat ještě hodně a o to více o jeho slavné sestře bramboře. Bramboru si více rozebereme v dalším článku. Pokud se někdy cítíte jako batát či brambora. Opomíjení, zapomenutí, přehlížení a podceňovaní. Tak se nedejte a nevzdávejte, ani batáty se nevzdaly a já věřím, že lidé brzy přijdou na obrovskou přidanou hodnotu batátů a jejich obliba se vyrovná bramborám. Přece jen nebýt Crohna, tak ani já nevím o batátech a pořád baštím brambory. Proč vlastně kupovat na první pohled drahé batáty? Jednoduše proto, aby se naše tělo z brambor nezbláznilo a nezahltilo. Vždy platí pravidlo, že všeho moc škodí. Musím však objektivně uznat, že se brambory podobají batátům více, než jsem si myslel. Protěžování batátů by tak z mé strany bylo příliš subjektivní. Z zkoušku však stojí, ochutnejte a udělejte si svůj vlastní názor.

Jako výzvu pro dnešek mám pro vás recept. Zkuste si uvařit batátovou kaši bez mléka či smetany a napište mi, jak vám chutnalo. Můžete také sdílet tento recept s ostatními na sociálních sítích, s přáteli a rodinou. Pokud nedokážete smetanu či mléko vynechat úplně, zkuste jej nahradit rostlinnou variantou. Pokud přidáte do kaše například kokosové mléko, získá výsledný pokrm netradiční chuť, která je výborná. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Především, když milujete kokosy. Stejně jako já. Do obou variant kaše můžete přidat stroužek česneku. Tento upgrade bude vyhovovat všem milovníkům pálivého. A ani zde se nemusíte bát stroužek přidat. Pozor 2 stroužky už je moc. Další variantou je poté zázvor. 5-10 gramů zázvoru (dle množství) můžete přidat do batátové kaše. Typické aroma zázvoru vyrovná větší sladkost batátu. Vy co batáty už moc dobře znáte, můžete přidat k batátu i jinou kořenovou zeleninu. Například celer nebo sladší petržel. Fantazii se meze nekladou. A s Thermomixem v kuchyni už vůbec ne. Co je to Thermomix? Dej mi vědět a já ti moc rád uvařím některý z tradičních receptů, který jsem si ale posvém upravil. Jste stále skeptičtí k tomu, zkusit ochutnat batát? Je to jako s čímkoliv jiným. Seberte odvahu, vystupte ze své komfortní zóny a budete mile překvapení. Tak dobrou chuť.