Skip to main content

Konečně jsem to dokázal. Dlouhé 3 týdny, konkrétně od 24.3. zarytě mlčím o své osobní výzvě, kterou chci pokořit již spoustu let. Až do teď. Přidej se do mé výzvy i ty, v závěru článku ti povím víc. Už mohu říct, že si raději dám kvalitní tuk, zeleninu či sacharidy namísto cukru. Mám na mysli cukr rafinovaný i přírodní v podobě ovoce. Vyřadil jsem vše a ano je to opravdu těžké. Bojuji s tím od začátku mé cesty k uzdravení. Již nějakých 12 let. A jak se mi to povedlo. Vlastně to tak stalo a já ani nevím. První 3 dny byly těžké, ale dokázal jsem to. Potom již chuť na sladké z velké části zmizela. A po týdnu jsem si na mé oblíbené banány, mango, jablka ani nevzpomněl. Asi vám to i bez ovoce přijde přehnané. K něčemu se vám ale přiznám, když se mi podařilo vysadit rafinovaný cukr, vše jsem začal dohánět ovocem a jedl jsem 2-3 banány denně nebo celé mango na posezení. To také není dobře. Do této osobní výzvy jsem šel, protože už jsem cítil, že jsem na ovoci doslova závislý a jím ho jen z tzv. emočního hladu. Jedná se o hlad, který není přirozený a vychází pouze z našich emocí. Tělo je nasycené, ale emočně se cítíme vyčerpaní, znudění, frustrovaní, zlomení. A proto hledáme nějakou útěchu a tu nám dodává jídlo. Například náš smutek, lítost, frustrace ovlivňují zdraví našich střev správné fungování bakterií. Střevo tak zmateně vysílá do mozku signál, že je potřeba jídlo a my se tak začneme přejídat. Věděli jste, že cukr je „drogou chudých“ a je možná nejnávykovější drogou, která existuje? Tím ale živíme ty nesprávné bakterie, které způsobují v těle zánět. Právě s těmito bakteriemi „bojují“ naše přátelské bakterie a snaží se je vymýtit. Tím se dostáváme k druhému faktu o cukrech. Ať už se jedná o cukr rafinovaný čí přírodní, oba podporují zánět v těle. Když tedy nahradíte tabulku čokolády 3 banány, na střeva a celé tělo v zásadě stejný. Pokud se rozhodnete, že uděláte první krok a nahradíte bílý cukr cukrem třtinovým. Tak ani nezačínejte. Omlouvám se, že vám teď zkazím iluze, ale třtinový cukr není zdravější než bílý cukr, jak vám možná tvrdili v televizi. Přidat se k mé „cukr free“ výzvě můžeš tady a teď.

Mé zkušenosti s 0 cukru v těle

Svůj první krok na cestě k osvobození od cukrů jsem udělal v březnu roku 2021, kdy jsem si doslova ze dne na den nasadil protizánětlivý protokol. Který spočíval mimo jiné ve vyřazení 99% všech cukrů. Jediné co jsem měl povolené byla kokosová voda, 2-3 datle denně nebo jiné sušené ovoce stejného množství. Ale nic není tak černobílé, brambory jsem nahradil batátem, ve kterém je 4,2g cukru na 100g batátu. A batátů jsem jedl opravdu hodně. 0 tedy není naprostá 0 nemusíte se bát. Jen musíte mít silné přesvědčení a důvod proč to chcete dokázat. Mé přesvědčení v té době bylo opravdu silné, chtěl jsem žít a užívat si života, hrozil mi opak. Po nasazení speciální diety se během 1 měsíce téměř zahojily rány a jizvy, které se nehojily 4 roky. Jak zmiňuji také ve svém příběhu, který si můžete poslechnout v podobě podcastu.

O rok později ale přišly Vánoce, já jsem si egoisticky myslel, že už jsem vyléčený a vše se zvrhlo. Já jsem začal povolovat svá zažitá pravidla a začal jsem jíst cukroví. I přes to, že bylo bez rafinovaného cukru, bylo to špatně. Vše vygradovalo v 2. polovině roku 2022 a já jsem opět čelil hrozící smrti. Ano jsem každý den z celého srdce vděčný, že jsem stále tady. Pravděpodobně tato zkušenost mě podvědomě přivedla k mé osobní výzvě kdy jsem před 3 týdny nekompromisně vyřadil veškerý cukr bez výjimky. Změnu jsem viděl hned druhý den. Trápil mě zarostlý palec, kde se vytvořil také zánět a už jsem se chystal na chirurgii a nutné stržení nehtu. Stačil týden bez cukru a bylo po problému. Řešíš podobný problém? Pak se přidej do měsíční „cukr free“ výzvy.

První 3 dny jsou nejtěžší: Takhle to zvládneš i ty

Nejvíce jsem bojoval první tři dny. Mozek vám bude říkat ať něco sníte. Budete chodit ke skříňce se sladkostmi, otevřete ledničku x krát za den. Ale vydržte. Vaše úsilí přinese ovoce.

Snažte se hodně pít. Když dostanete chuť na sladké, pijte zelený, bylinkový čaj nebo vodu. Nutkání na sladké se zmírní. S cukrovým detoxem začněte o víkendu. Nebudete tak ve stresu z práce a neustálého řešení povinností. Požádejte někoho ať vás hlídá doslova vám bere sladké z ruky. Sám jsem si vyzkoušel, že závislost na cukru potažmo jídle je jako každá jiná závislost. Snažíte se jíst, když se zrovna nikdo nedívá. Jste jako alkoholik, který má schované flašky s pitím po celém domě. A u vás to jsou sušenky a čokoláda. Znám to a jsem v tom s vámi. Bojoval jsem s cukrem více jak 12 let.

Nelynčuj se za to, že na první pokus nevyřadíte všechen cukr, ale třeba ho jen omezíte. Každý krok se počítá. Když už vydržíte první 3 dny a opravdu vyřadíte všechen cukr, připravte se na to, že budete mít větší hlad. Tělo se snaží chybějící cukr nahradit větším objemem jiného jídla. U sebe to vidím hlavně na konzumaci dušené a vařené zeleniny a batátů, které cukr obsahují. Omezit přísun nadbytečného množství jídla je další krok. Není třeba roztahovat si žaludek. Opět je nejlepší když vás někdo hlídá a řekne vám, že jít až moc. Osobně tento problém nemám vyřešený na 100%, ale ¾ cesty už jsou za mnou. Vyřešit to lze tak, že si jídlo nandáte na talíř a zbytek uklidíte zpět do ledničky. Občas si říkám, že i zakopat do země je občas málo. Hlavně nenechávejte hrnce a krabičky se zbylým jídlem na plotně. Budete chodit a uzobávat. Váš mozek je prevít, bude se vás snažit svést z cesty. Vše je v hlavě, řekněte si proč chcete vyřadit cukr ze svého jídelníčku, když bude váš důvod dost silný pak to dokážete. A nakonec nekupujte nic kde je cukr. (ovoce, sušenky, ultra zpracované potraviny). Kupujte zeleninu, zdravé tuky a sacharidy a všechny pokrmy si připravujte doma a vlastnoručně. Nebude to jednoduché, budou se vám střídat nálady, vaše ego bude bojovat s vaším přesvědčením, ale pokud vydržíte pak sklidíte úspěch. A budete překvapení jak lehce se budete cítit. Jak fyzicky tak i psychicky. Poslední a nejtěžší úrovní detoxu je, vyřadit také cukr v podobě ovoce. To už dělat nemusíte pokud opravdu nechcete. Já jsem se pro to rozhodl, abych zatočil se zánětem v celém mém těle jednou a na pořád. V prvním kroku tedy vyřazení rafinovaného a přidaného cukru v potravinách naprosto stačí. I tak uvidíte obrovskou změnu. Věř si a přidej se do výzvy. Já v tebe věřím.

Kuchyňský pomocník, který vám ušetří 50% času a stresu při vaření

Na vaření nemáte čas? Čas strávený u plotny a hromady špinavého nádobí mě trápily také. I když jsem vařil jen sám pro sebe, bylo vždy nádobí hodně. Vaření mě baví, ale neustálé umývání nádobí a uklízení byl pro mě velký stres a diskomfort.

Řešení jsem našel. S nádobím mi pomáhá myčka a čas strávený u plotny mi šetří Thermomix. Prvního pomocníka zná každý, ale Thermomix možná ne. Osobně na něj nedám dopustit a rád ti o něm povím víc nebo ti v něm třeba i něco uvařím, ať vidíš v praxi zázrak, který ti ušetří 50% času při vaření. Stačí mi napsat. Mně osobně Thermomix změnil život, vaření mě začalo bavit a naučil jsem se vařit. Chceš změnit svůj jídelníček, ale trápí tě, že neumíš vařit? Napiš mi a vyřeš problém, který tě trápí. Buď šťastný, nauč se vařit a nebo své vaření urychli a věnuj svůj čas své rodině nebo svým koníčkům namísto vaření.

Cukr free pro tvoje zdraví

Pokud se rozhodnete přidat do mé výzvy „30 dnů cukr free“ pak se vám sníží cukr v krvi, napomůže vám to při cukrovce, začnete přirozeně hubnout, vaše zuby dostanou příležitost vypořádat se s kazy, ozdraví se játra, srdce i zánět ve střevech. A to mám na vlastním těle ozkoušené. Pokud vás trápí zánět kdekoli ve vašem těle pak vyřaďte cukr. Viděl jsem doslova léčebné zázraky na vlastní oči na svém vlastním těle. Budete více aktivní přes den a lépe se vyspíte přes noc. Vyřazení cukru napomůže při léčbě kožních problémů.

Když vyřadíte cukr, hodíte se do psychické pohody, to ale trvá déle. Paradoxně fyzické projevy jako je hojení ran vidí člověk relativně rychle, ale přelstít mysl je složitější. Už mě ani nenapadne dát si cukr, ale stále mám občas výkyvy nálad. A tak jsem pátral jak dlouho tyto stavy můžou trvat. Když jsem jedl cukr, cítil jsem pocit neustálého nutkání k jídlu a pocity frustrace, ze kterých mě vždy vysvobodil jedině cukr. Dnes, přibližně po 3 týdnech cukrového detoxu, občas zažívám poklesy nálady také, ale dokáži si to uvědomit a vědomě se rozhodnout, být zase šťastný. Jednoduše přesvědčit mysl, že já jsem ten, kdo svojí mysl ovládá a ne naopak. Když jsem jedl cukry nebyl jsem schopný ničeho. Jedině koukat na seriály a jíst další cukr. Dnes koukám na seriály filmy také, ale skoro vždy s anglickými titulky, abych se i při relaxu něco učil. I tak můžete svůj mozek zaměstnat, aby nemyslel na další a další jídlo.

Závěr: Přidej se i ty do „Cukr free výzvy“

Dnes, když tento článek vychází máme 11.4. Velikonoce už skončily, sladké pokušení v podobě beránka a čokoládových zajíčků už je snědené. Tak je čas vykročit na cestu k uzdravení a osvobození se od závislosti na cukru. Já jsem v tom s vámi. Své snahy můžete podpořit jarním zeleným detoxem o kterém si přečtěte v tomto článku.

Chápu, že je třeba se na tuto výzvu připravit především psychicky a také odstranit veškerý cukr, který ještě máte doma. Proto „Cukr free“ výzvu spouštím od 1.5.2023. Všechny podrobnosti o samotné výzvě najdeš tady. Jestli nechceš jít do výzvy sám, můžeš vyzvat také svojí rodinu nebo přátele. Sdílej s nimi tento článek a hecujte se navzájem, kdo vydrží déle.

Na této cestě k uzdravení a zbavení se závislosti jsme všichni společně a můžeme se podporovat. Jestli se na cestu vydáš je ale už jen a jen na tobě. 1 měsíc ti pomůže vše odstartovat. Dlouhodobě však pro tělo nemá význam. Proto je nejdůležitější vytrvat co nejdéle a nejlépe už se nikdy k cukru nevrátit. Proto začni vyřazovat cukr postupně a ne najednou. I já jsem začal vyřazení rafinovaného cukru. To je první krok. Zvládneš ho udělat? Věřím že ano. K výzvě se můžeš připojit tady, kde budu do začátku května sdílet další podrobnosti.

Leave a Reply