Skip to main content

Zelené potraviny a zelenina jsou celkově velmi léčivé, čistící a detoxikační. Jako například zelený ječmen, ze kterého si můžete připravit smoothie, které zmiňuji v tomto článku o avokádu, které je další superpotravinou. Pokud jde o kopřivu, ta teď frčí v celé naší rodině. Šálek, dva nebo tři jsou příjemným rituálem nejen pro mě a teď může být i pro vás. První tři dny budou nejtěžší, ale nevzdávejte to. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že se po detoxu a již během něj člověk cítí mnohem lépe a je plný energie. Detoxikační účinky kopřivy jsou velmi silné.

Česká královna detoxu mezi bylinami

Vyšší postavení mezi očistnými potravinami a bylinkami má kopřiva. Jejíž účinky jsou nejlepší právě v dubnu, kdy jsou kopřivy ještě mladé. Čaj z mladých kopřiv je prostě zázračný. Sám jsem o tomto detoxu slyšel již mnohokrát, ale až letos jsem se do něj opravdu pustil. Člověk nemusí zcela do hloubky rozumět tomu, jak odvar z kopřivy na jeho tělo působí, jedná se však o další účinný doplněk k péči o naše tělo a naše zdraví. Je potřeba si uvědomit, že pití samotného kopřivového čaje nás nijak nespasí. Je potřeba upravit celý jídelníček a pití čaje mít jako pozitivní návyk a doplněk. Pokaždé, když se mě někdo zeptá, co dělám pro své zdraví a jak je nejlepší začít, mám na odpověď většinou pár minut. Proto je rada i pro vás stručná a rychlá: „Vyřaďte lepek, laktózu a bílý (rafinovaný) cukr. Pokud jste do této chvíle jedli tyčinky z automatu a chodili do fastfoodu, pak tento zlozvyk vyřaďte ze svého života. Vezměte to jako výzvu a uvidíte, že se budou dít zázraky. Doslova ucítíte léčivé procesy ve vašem těle. Jak už jsem zmínil v článku o probioticích, zdravá střeva znamenají zdravé tělo.

Detox znamená očistu organismu od škodlivých látek tedy toxinů. V lidském těle probíhá detoxikace neustále. Občas je ale nutné jí podpořit právě bylinkami jako je například kopřiva, která je velmi snadno dostupná. Záměrný a větší detox se praktikuje většinou 2x ročně, na podzim a na jaře. Kdy většinou po zimě se člověk cítí unavený a bez energie. Pokud tělu dopřejete detox v podobě pití kopřivy a vyřazení zmíněných potravin, odvděčí se vám přívalem energie. O level výš je poté přerušovaný půst. Na ten se podívám v některém z dalších článků.

Léčivé účinky kopřivy

Kopřiva obsahuje velké množství vitamínů B2, C, A, K1 a také železo a hořčík. Dále má v sobě antioxidační barviva a kyseliny. Pro detoxikaci nenajdete lepší a dostupnější bylinku než je kopřiva. Je možné se řídit také jednoduchým tvrzením: Měli bychom konzumovat to co roste u nás a nikoli v zahraničí. Ať už se jedná o ovoce, zeleninu či bylinky. A já s tím naprosto souhlasím. Důvod je jednoduchý. Naše zažívání je zvyklé a nejlépe adaptované na místní potraviny, ovoce a zeleninu. Toto tvrzení se mi také nedávno potvrdilo, když jsme se bavil s kamarádkou, která se před čase přestěhovala do zahraničí a sama mi řekla, že místní jídlo jí nesvědčí a zažívací problémy zmizí, když se i když na pár dnů vrátí zpět domů do České republiky.

Kopřiva snižuje cukr v krvi, čistí krev a podporuje krvetvorbu. Díky tomu pomáhá při léčbě ekzému, alergií, ale také zánětů. Krev je přece mízou našeho těla, proto je třeba o ni pečovat. Proč to zmiňuji? Zažil jsem sepsi organismu, kdy se zánět nekontrolovatelně šíří po celém těle. To je způsobeno právě znečištěním krve. Proto po této zkušenosti jsem se při první příležitosti vrhnul na kopřivový detox. Kopřiva také pomáhá při problémech s játry či žlučníkem. Kopřiva pozitivně působí proti revma, artróze a problémům s klouby. Ale pokud jste jako malé děti často končili v kopřivách. Samozřejmě vždy v tričku s krátkým rukávem. Pak jste udělali alespoň něco pro své zdraví. Kopřiva při doteku vyplavuje do vašeho těla látky acetylcholin a histamin, kopřiva tak stimuluje cévní soustavu. A to od hlavy až k patě. Proto se kopřivový čaj užívá při pocitu „těžkých nohou“, při nervovém vypětí či poruchách koncentrace. Pomáhá s růstem vlasů a opět díky čištění krve napomáhá při řešení problémů s pokožkou.

Tělu se detox nebude líbit

Pokud se chystáte na svůj první detox v životě, pak se připravte na to, že vaše tělo bude protestovat. Vše začne u vás v hlavě. Budou vás napadat myšlenky, že to nemá cenu, že detox nefunguje. Ať si raději dáte skleničku sladké limonády místo čaje. První 3 dny budete chtít vše zabalit. To je u detoxů a očistných kůr normální a první 3 dny jsou nejtěžší. Nevzdávejte to a pozitivní účinky se brzy dostaví. Projevy jakéhokoli detoxu jsou velmi intenzivní a u kopřivy to platí dvojnásob. Můžete pociťovat svědění na kůži, mohou se objevit vyrážky, můžete také v prvních dnech pociťovat bolesti hlavy. Jsou to projevy těla, které bojuje se škodlivými látkami a vyplavuje je ven z těla. Nevzdávejte to. Já vám věřím a jsem v tom s vámi. Napište mi, jak vám to jde, buďme v kontaktu přes email nebo sociální sítě. Moc rád vás na vaší – naší cestě podpořím.

Kdy na kopřivy

Kopřivy se sbírají vždy od dubna do května, kdy obsahují nejvíce detoxikačních a tělu prospěšných látek. Sbírají se kopřivy o vzrůstu 30-40 centimetrů. Pokud bydlíte na vesnici nebo ještě lépe u lesa, je to nejlepší. Kopřivy nejsou znečištěné smogem, kterému se ale většinou nevyhneme. Kopřivy hlavně nesbírejte u silnice, to už si je raději kupte sušené. Sběr kopřiv můžete také spojit s výletem do přírody a spojit tak očistu těla s očistou mysli i ducha. A neutrácet tak zbytečně peníze, obzvlášť v dnešní době (duben 2023). Kopřivy lze využít čerstvé do smoothie nebo sušené do čaje či polévky, proto si mladé kopřivy nasbírejte do zásoby. Pokud se pustíte do samosběru a sušení kopřiv, dejte kopřivám především čas, aby uschli. Většinou jsou to 2-3 dny. Poté můžete kopřivy uskladnit do neprodyšných nejlépe skleněných nádob. Sušení kopřiv urychlíte, pokud listy otrháte. Kopřivy nesmějí začít černat, znamená to, že byly špatně usušené. Při správném usušení vydrží klidně celý rok. Pozor, i mladé kopřivy umí žahnout, proto pro váš větší komfort si vezměte rukavice. Pokud vám kopřivy rostou například na zahradě, potom nic nesušte a používejte čerstvé, obsahují tak nejvíce prospěšných látek pro vaše tělo.

Kopřivová kůra se drží 3-4 týdny. Kdy se každý týden zvyšuje denní množství čaje. První týden 1 šálek, druhý týden 2 a v závěru 3 šálky denně. Barva kopřivového čaje je světle zelená.

Závěrem

Berte kopřivový čaj jako příjemný doplněk. Slovo doplněk zdůrazňuji, protože z vlastní zkušenosti vím, když se do něčeho pustím bezhlavě na 150%, brzy mě to tak akorát omrzí. A jak se navíc říká, nic, ani to zdravé se nemá přehánět. Po zbytek roku můžete pro detoxikaci vašeho těla pít jakýkoli zelený čaj, který zvyšuje močopudnost, tím podporuje detoxikaci a odplavování škodlivých látek z těla. Kopřivu můžete užívat nejčastěji v podobě čaje, studeného výluhu či smoothie. Největší zkušenost mám s čajem, proto s vámi s radostí sdílím tento jednoduchý recept s magickými účinky. Léčivé účinky kopřivy znaly už naše babičky. A co se říká? Že maminky a babičky mají vždycky pravdu. A hlavně vše berte jako hru a bavte se na této cestě k u zdravení. Mějte krásný den, dejte mi prosím zpětnou vazbu, jak vám recepty z kopřiv chutnají.

Recept: Kopřivový čaj (na 1 šálek)

-1 špetku kopřivových listů (množství, které se vejde do prstů jedné ruky)
-čerstvé opláchneme/sušené dáváme rovnou do hrnku
-spaříme horkou vodou a necháme louhovat 8-15 minut
-čaj popíjíme po douškách.
-čaj popíjíme čistý (bez cukru, medu atd.) v takové formě je nejúčinnější

1.týden = 1 šálek denně
2.týden = 2 šálky denně3.týden = 3 šálky denně
celkovou délku kůry je 1 měsíc a maximálně 2

Nesnažte se nic přehánět. Když budete pít kopřivový čaj více, spíše tělu uškodíte. Tělo si musí na detoxikační účinky kopřivy zvyknout.

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply