Skip to main content

Také už jste někdy měli plod z Hruškovce přelahodného? Já ho jím skoro denně, stále mě neomrzel a je opravdu lahodný.

Hruškovec přelahodný, další z jídel, které jsem celý život skoro nejedl. Jako malý kluk zcela vůbec a později pak výjimečně. To se však změnilo před skoro 3 lety, kdy se avokádo stalo mým takřka jediným zdrojem tuků. Je třeba podotknout, že avokádo je jeden z nejkvalitnějších tuků vůbec. Přidejte kromě soli také LSDéčko (slangový výraz pro Lahůdkové sušené droždí). Fantazii se meze nekladou a při vaření už vůbec ne.

Od chvíle kdy jsem v březnu 2021 prošel kompletními testy, vyšetřením krve a velmi podrobnou konzultací ohledně mého jídelníčku, jím avokádo skoro každý den. A stále mě neomrzelo. Stačí 1 zralé avokádo, špetka soli a téměř jakékoli slané jídlo, které díky avokádu získá naprosto jiný rozměr. Osobně sním 1 avokádo denně. První ½ ráno v podobě smoothie se skořicí a dalším léčivým kořením a pro oslazení můžete přidat banán. Pro ještě lepší účinky pro vaše tělo přidejte zelený ječmen. Případně jakýkoliv doplněk stravy v podobě prášku. V kombinaci s avokádem a banánem se z tohoto smoothie stane brzy vaše oblíbená ranní rutina. Mě už si avokádo jednoznačně získalo. Ale dost mého subjektivního názoru. Jdeme k několika faktům. Už vám také prozradím, že Hruškovec přelahodný má také jiný název. Avokádo. Otázkou k zamyšlení zůstává, zda je avokádo zeleninou či ovocem. V obchodech ho vždy nalezneme v sekci zeleniny. Je to správně…nebo není?

Historie avokáda

Avokádo pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Konkrétně, jak asi hodně lidí ví, z Mexika. Pěstovalo se zde již 10 000 let před Kristem. Už si vybavujete tmavě hnědý až černý plod, jehož slupka je drsná. Jedná se však o vyšlechtěnou odrůdu. Původní mexické avokádo bylo zelené. Za dob Aztéků se avokádu přisuzovaly afrodiziakální účinky. Z toho důvodu jej považovali za symbol lásky a plodnosti. Bylo také zdrojem síly a energie.

Avokádo v Guinnessově knize rekordů a jiné zajímavosti

Velikost avokáda se dle odrůdy pohybuje od 100 gramů po 1 kilogram. Jeden Hruškovec přelahodný má úrodu 120 až 200 kusů avokád. Průměr původního, originálního avokáda se pohyboval kolem 5 centimetrů. V roce 2018 se podařilo na Havaji v městě Hilo vypěstovat avokádo o váze 2,495 kilogramu. Avokádo má ke dnešku až několik set odrůd. Samotná pecka obsahuje tekutinu podobnou mléku s hořkou chutí, která při setkání se vzduchem mění barvu na červenohnědou. Z toho důvodu se to samé děje s celým plodem. Proto pozor na rychlost dozrávání. Jak vím, z vlastní zkušenosti, avokádo je velký šprýmař mezi ovocem či zeleninou. Ještě vám to neprozradím. Je avokádo zeleninou či ovocem? Avokádo je první, druhý i třetí den tvrdé a nezralé. Čtvrtý den potom měkké, načernalé a opravdu nedobré. Tento rychlý rozklad způsobuje vysoká koncentrace taninu. Jedná se o druh třísloviny, kterou námořníci z dob Aztéků používali jako inkoust na psaní, některé takto napsané dokumenty jsou uchované a čitelné dodnes. Avokádo je někdy nazýváno také mateřským ovocem. Proč? To si přečtěte dále.

Avokádo: Superpotravina

Dnes se avokádo považuje za superpotravinu. Obsahuje velké množství tuků, které se řadí mezi nejkvalitnější. Dále aminokyseliny a vitamíny A,C, E, K. Dále hořčík, železo či fosfor. Avokádo také chrání tělo před oxidativním stresem. Za povšimnutí stojí draslík, kterého avokádo obsahuje vyšší množství než banán, který obsahuje 358 mg. Avokádo obsahuje 458 miligramů. O draslíku toho něco málo vím z vlastní zkušenosti. Pokud nejíte sůl pak vám klesá obsah sodíku v krvi a zároveň stoupá obsah draslíku. To způsobuje tachykardii až zástavu srdce. Osobně jsem nejedl žádnou sůl po dobu 5ti týdnů. Lékaři mi tachykardií hrozili. O rok později se však ukázalo, že mám přirozeně zrychlený tlukot srdce a jsem zařazen do jakéhosi výzkumu. To sem ale nepatří. Avokádo obsahuje také látku zvanou persin, která napomáhá při léčbě onkologických onemocnění. Pro zvířata je však tato látka nebezpečná. Upozorňuji na to, protože někteří výrobci do krmiv přidávají olivový olej.

Avokádo lékem

Kromě obsažených vitamínů a prvků je avokádo přátelské také ke střevu, kdy pomáhá k jeho obnově. Působí protizánětlivě, působí proti zužování střeva a proti tvorbě polypů (malých výrůstků na stěně střeva). Působí kladně při léčbě Crohnovy choroby či kolitidy. Je zdrojem omega-6 mastných kyselin. Působí blahodárně na nervovou soustavu, proti demenci. Při vnějším použití hydratuje a omlazuje pokožku. Sám jsem to zatím nezkoušel, ale klidně mi dejte zprávu, jak to funguje. Dále avokádo působí pozitivně proti vzniku rakoviny tlustého střeva nebo reprodukčních orgánů. Jak už jsem zmínil výše, avokádo je někdy nazýváno mateřským ovocem. Je to z toho důvodu, že se nejvíce svým složením podobá mateřskému mléku. Každé jídlo které sníme působí nejen na naše fyzické ale také psychické a duševní zdraví a stránku naší osobnosti. Na emoční úrovni tak avokádo probouzí mateřskou lásku a soucit s ostatními lidmi. Než se avokádo dostane až k vám na talíř, přijde do styku s mnoha lidmi a přejímá tak jejich energii. Proto stejně jako s jakýmkoli jídlem. Než jej začněte jíst, držte avokádo v ruce a poděkujte za tento dar a připravte své tělo na tento lahodný pokrm.

Závěrem

Hruškovec přelahodný neboli avokádo najdeme v obchodě mezi zeleninou. I přes to se oficiálně řadí mezi ovoce. Když dáte avokádo do lednice, prodloužíte jeho trvanlivost mnohonásobně. Psaní taninem namísto kuličkového pera či propisky jsem zatím nezkoušel. Jestli někdy zkusíte, napište mi, jak to píše. Recept v tomto případě je ještě jednodušší než batátová kaše z předchozího článku. Hlavní je u avokáda jeho zralost, která se pozná jemným pomačkáním. Plod nesmí být tvrdý jako kámen ale zároveň extrémně měkký. Mělo by jít avokádo lehčí silou promáčknout, udělat dolíček. Pokud vám bude plod připadat jako dutý, jako by po slupkou byl prázdný prostor, je avokádo pravděpodobně shnilé. Zralé avokádo stačí smíchat se špetkou soli, citrónem případně kozím sýrem a máte lahodnou pomazánku. Pokud máte rádi ranní smoothie, přidejte do něho avokádo a budete od rána do oběda plní síly a elánu. Vyzkoušejte některý z receptů a napište mi, jak vám chutnalo. Dobrou chuť.

Tip 1: Avokádo skladujte v lednici, zvýšíte jeho trvanlivost o několik dnů
Tip 2: Rozkrojené avokádo skladujte v neprodišně uzavíratelném pytlíku, aby bylo chráněno před vzduchem (viz foto)

Tip 3: Měkké avokádo lze rozmačkat vidličkou. Dejte si tu práci a rozmixujte ho např. tyčovým mixérem nebo v Thermomixu. V pomazánce nebudou hrudky, ingredience se ideálně promíchají a chuťový zážitek bude o mnoho lepší.

Tip 4: Přidejte špetku LSD (slangový výraz pro Lahůdkové sušené droždí)

Join the discussion One Comment

Leave a Reply