Skip to main content

 

Přání, štěstí a co vděčnost? Často si přejeme být šťastní, ale zapomínáme být vděční. Neuvědomujeme si, že už šťastní jsme, záleží jen na úhlu pohledu. Jako když se potká bohatý (vydělává 100 a více tisíc měsíčně) rozvedený a bezdětný s „chudým“ (vydělává 30 tisíc měsíčně), ženatým a majícím 2 zdravé děti. „Bohatý často závidí „chudému“ ženu a rodinu, i když o tom nemluví. Chudý často závidí bohatému peníze… Není tomu tak? Zamyslete se nad tím a na konci článku se k myšlence vrátíme.

Děkuji, že jsem zdravý, děkuji, že mám kde bydlet, děkuji za svoji rodinu. A za co jste vděční vy? Když máme všechno, často na slovo a pocit vděčnosti zapomínáme. Vzpomeneme si až když něco ztratíme. Čím blíže jsme našemu srdci, tím blíže duši. Tím vděčnější jsme za každodenní maličkosti.

Co je to vlastně vděčnost, co přání, a co štěstí? A proč si Ne-přát to co Ne-chci?

Něco o vděčnosti

Co je to vlastně vděčnost. Často o ni mluvíme, ale častěji nevíme co to vlastně znamená nebo, a to častěji, vděčnost nepraktikujeme. A já jsem na tom byl stejně. Do doby, než jsem se díval smrti do tváře. Vděčnost je vědomí, že dobro, kterého se mi dostává, není samozřejmé či že jsem si je nezasloužil. Na vděčnost lze také nahlížet jako na ochotu, takto obdržené dobro oplatit, např. Dobrým skutkem či pomocí. Tyto dvě definice nejsou z mé hlavy, ale moc se mi líbí. Základem vděčnosti je, být vděčný za to co mám. Často jsem byl zarmoucený tím, co nemám a přehlížel jsem to, co mám. Vděčnost je láska k 10 let starému vozu, kterému se klepe výfuk, ale jezdí. Není to stesk po novém Ferrari, které si nemohu dovolit. Vděčnost je láska ke čtyřem stěnám, střeše a teplu, které nám staré oprýskané stěny přinášejí. Není to stesk po vile se Čtyřmi toaletami a 2 bazény. Vděčnost je láska ke svému tělu, které je neforemné, ale je zdravé a silné. Není to stesk po tom, že nemohu mít postavu jako Arnold. (všechna čest jeho práci, také mě v mnoha směrech inspiruje). Vděčnost je láska k běžným a všedním věcem, které si můžeme dovolit. Ať je to, elektřina, teplá voda, rodina nebo střecha nad hlavou. Není to stesk po tom, co nemáme. To je spíše nevděk, smutek a neštěstí.

A jak souvisí vděčnost s přáním? Pokud jsme vděční za to, co máme. I když jsou to děravé boty. Pokud jsme vděční, že máme boty, které nám chrání nohy od otlaků a zranění, pak si přitahujeme přání. Přát si lze kdykoli a cokoli, ale záleží právě na vděčnosti za to, co máme, abychom přitáhli přání, které si přejeme a dostali tak to, co nemáme.

A co přání

Pokud jsme tedy vděční, pak přání přicházejí. Nepřání neexistuje. Nikdo nemůže nikomu něco nepřát. Pokud je naše vděčnost dostatečně silná a přání jasné, pak neštěstí a nepřání není. O všem opět rozhoduje naše mysl. Proto nechtějme, ale přejme si. Chce naše ego a mysl. Přeje si naše srdce a duše. Aby přání bylo dostatečně velké, a abychom poznali, to co si přejme hledejme vždy v našich srdcích. Tam nám napoví naše duše. Ale jak se k duši dostat? Přečtěte si tento článek o meditaci. Je to nejkratší a nejrychlejší cesta k srdci, k duši a k přání. Pokud nějaké věci chceme pak je většinou chceme hned. Kdo si však přeje a smysl přání pochopí, ten ví, že čas je relativní. Naše přání k nám přijde ve chvíli, kdy k nám přijít má. Vše můžeme urychlit jedině svým jasným, vysloveným a trpělivým přáním. Nezapomínejme také na vděčnost. Je těžké být vděčný za 1000 korun, které nám přišly na bankovní účet, když jsme si přáli 10 000 korun. Ještě těžší je, projevit vděčnost za 10 000 korun, když jsme si přáli 100 000 korun. Je to právě vděčnost, která nám otevírá brány k přáním a jejich splněním. Dokument Tajemství jsem viděl již několikrát a stále si myslím, že jej nechápu. Jsem vděčný a šťastný, že jej chápu do takové míry, do jaké mu rozumím. A co vy, dejte mi vědět, zda film či dokument Tajemství znáte. Pokud jsme vděční za to, co máme, pak si můžeme přát cokoli, co nemáme.

Ale já chci být šťastný

Ale já chci být šťastný. Vzpomínáte na chudého a bohatého muže na začátku článku? Bohatý muž má peníze, a proto si chudý muž myslí, že je šťastný. Chudý muž má milující ženu a 2 krásné děti, a tak si bohatý muž myslí, že je chudý muž šťastný. Je to však naopak. Bohatý muž je smutný, protože jej peníze neuspokojují, stýská si po rodině a dětech. Chudý muž je poté nešťastný, protože si přál vydělávat 100 tisíc korun a vydělává pouze 30 000 korun. Z pohledu chudého muže má málo peněz a má rodinu, kterou považuje za samozřejmost. Už zapomněl, jakou radost, vděčnost a štěstí pociťoval, když se zamiloval, když si milující ženu vzal a když poprvé držel v ruce narozeného syna a dceru.

Vděčnost za to štěstí, mít tu možnost, něco si přát

Faktem je, že šťastní, vděční a naplnění radostí ze splněných přání často býváme. S postupem času na tyto pocity ale zapomínáme. Jak už to na tomto světě bývá, vše spolu souvisí. A vše je jen a jen na nás. Nezapomínejme být vděční, nezapomínejme si přát a nezapomínejme na štěstí, které pociťujeme z nových věcí. Štěstí by mělo vycházet z toho, že něco máme ať už je to nové či deset let staré. Pokud na prvotní pocit štěstí zapomeneme, pak se z věcí stávají samozřejmostí, jejichž hodnotu si uvědomíme až ve chvíli, kdy je ztratíme.

Co se tedy stane, když nezapomeneme na pocit štěstí a vděčnosti. Pak nebude důvod, abychom o věci přicházeli. A co je opakem slova ztratit? Získat.

Dnešní výzva je jednoduchá. Poděkujte, buďte šťastní a něco si přejte. Přejete si něco nové potom poděkujte za to staré. Rada na závěr: Vesmír nezná slůvko NE. Vesmír splní vše, co je za slůvkem ne. Proto si přejme vždy to, co chceme a ne to, co nechceme.

A dopřejte to i ostatním, například svým sdílením tohoto článku. Děkuji, děkuji, děkuji.