Skip to main content

Pojem antibiotika známe snad všichni. A potom laktobacily. Tedy alespoň já osobně jsem se za celou svojí cestu s antibiotiky setkával vždy jen a jen s laktobacily. Ty ale nestačí.

Krásný den všem. Dnes vám povím jaké zkušenosti má mé tělo s antibiotiky a zda už jsem konečně našel ta ideální probiotika, která mi pomáhají s obnovou zdevastovaného mikrobiomu. Antibiotika jsem užíval od svých 16ti let, když mi řekli, že mám nevyléčitelnou Crohnovu chorobu. S krátkými přrstávkami jsem poté užíval antibiotika po dobu cca 8 let. Do svých čtyřiadvaceti. Kolikrát jsem slyšel, že už bych měl být mrtvý po užití tolika antibiotik. Děkuji, že jsem na tomto světě, mám to tady opravdu rád a miluji se. Prostě už jsem si zvykl, že jsem považován za hříčku přírody.

Mikroorganismy našemu tělu prospěšné: Přečtěte si o tom v této super knize

Je třeba si uvědomit, že není jen střevní mikroflóra, která v pojetí tohoto slova zahrnuje jen několik málo známých bakterií, které jsou spojovány z nějakého důvodu s rostlinami. Jak napovídá název flóra. Tedy život různých bakterií v našem těle. Lepší název pro život v i vně našeho těla je ale mikrobiom. Nebudu zde zacházet do odborných detailů. Představte si, ale že ve svém těle máte další život. A tento život zastupují mikroorganismy, které najdeme naprosto všude. Od našich střev, naší pokožku až po všechen povrch na planetě Zemi. S mikroorganismy se lidské tělo setkává již v prenatálním stádiu života v těle matky. Kdy je vyvíjející se tělo před početím postupně osidlováno bakteriemi a mikroorganismy matky, které připravují lidský organismus na příchod na svět. V tuto chvíli však lidské tělo přichází do styku jen s několika málo organismy. Ve chvíli početí tento počet organismů začne exponenciálně růst.

Je třeba si uvědomit dvě věci. Do styku s bakteriemi a dalšími mikroorganismy přijdeme vždy a nijak tomu nezabráníme. Mikrobiom tedy máme na celém našem těle, od pokožky až po zmíněná střeva. Většina mikroorganismů jsou pro naše tělo prospěšné a vzájemně se potřebujeme. Desinfekce rukou nám tedy tak úplně nepomáhá. Na toto téma mohu doporučit knihu „Zdravá střeva“ od Justin a Erica Sonenbergových. V této knize se také dozvíte, kolik 0 musíte napsat za 1, abyste vyjádřili počet všech mikroorganismů na celé naší planetě. Nebudu to prozrazovat. Můžete mi potom napsat toto číslo třeba na email, ale nepište ho do předmětu, tam by se možná ani nevešlo.

Laktobacily: A víte, že existují i bifidobakterie?

Po celou dobu mi lékaři předepisovali laktobacily. Jednu krabičku za druhou. Až v roce 2022 jsem se dozvěděl, že existují nějaké bifidobakterie. A co vy? Také pořád užíváte jen laktobacily. Jak text výše napověděl, jen laktobacily opravdu stačit nebudou. Prozatím tedy věda uvádí dva kmeny spojující všechny mikroorganismy. A to laktobacily a bifidobakterie. A i tak je toto dělení dost možná nedostačující. Ale vědecké závěry rozporovat nebudu. S pojmem bifidobakterie jsem se tedy poprvé setkal až ve svých 28 letech. Ve chvíli kdy jsem si nechal udělat rozbor svého mikrobiomu a výsledky byly šokující i když ve výsledku opodstatnělé. Hodnota laktobacilů v mém střevě byla 0,358 oproti běžné hodnotě 0,100. Pamatujete? Výše jsem zmiňoval, že mi lékaři předepisovali jedny laktobacily za druhými a tady je výsledek. Teď se podíváme na byfidobakterie. Hodnota pro moje střeva byla 0,006 oproti běžné hodnotě 5,000. (údaje ze srpna roku 2022. Ano opravdu nekecám. Můžete se podívat na obrázcích níže.

A tak jsem konečně objevil probiotika, která myslí nejen na laktobacily ale také bifidobakterie. Kdo si chce nechat otestovat svůj střevní mikrobiom a podpořit jej, koukněte sem. Jedná se o produkty, které mám na vlastní střeva vyzkoušené, na které nedám dopustit a mohu vám je vřele doporučit.

Probiotika vs. prebiotika

Probiotika jsou tedy hodné a žádoucí bakterie v našem těle a hlavně ve střevech, které udržují náš střevní mikrobiom ve zdraví. Probiotka však nemohou fungovat bez prebiotik a užívání prebiotik bez probiotik také nedává smysl. A co to ta prebiotika jsou? Jedná se vlastně o cukry a vlákninu, která je hůře stravitelná, ale působí ve střevě jako potrava pro probiotika, které ji potřebují pro své přežití. A dochází tak ke vzájemnému soužití a synergii mezi probiotiky a prebiotiky v našem těle. A tato probiotika a prebiotika je třeba doplňovat. Máme-li zdravé střevo pak máme zdravé tělo. Proč? Protože 70% imunitního systému se ukrývá právě ve střevech. Dále pak 90% serotoninu, hormonu štěstí vyprodukují právě střeva. Než si přečtete další text, kde najdete odpověď, zkuste se zamyslet nad tímto. Odkud kam putuje více impulzů a informací? Je to z mozku do střev nebo ze střev do mozku?

Jsou to střeva, která ovlivňují více pochody v našem těle než náš mozek. Střeva pošlou do našeho mozku mnohem více impulzů a informací než naopak, z mozku do střev. Střeva tak ovlivňují naší náladu, výbušnost, chování a zdraví. Probiotika a prebiotika společně působí proti rozmnožování škodlivých bakterií, udržují ve zdraví střevní mikrobiom, zlepšují vstřebávání živin a posilují imunitní systém. Prebiotika samotná napomáhají lepšímu vstřebávání vápníku, hořčíku a dalších minerálů. Setkat se můžete také s pojmem symbiotika, jedná se o mix probiotik a prebiotik zároveň. Zdrojem symbiotik mohou být speciální doplňky stravy.

Závěrem

Doplňování probiotik a prebiotik našemu tělu je extrémně důležité. Pocítil jsem to na svém vlastním těle. Na závěr je určitě důležité zmínit, že je třeba také upravit samotnou stravu, která by měla být zdravá a vyvážená, pokud jde o poměr sacharidů, tuků, bílkovin atd. Jíst nezdravé věci a užívat probiotika a prebiotika je stejně zbytečné jako užívání samotných probiotik bez prebiotik.

Jako dnešní výzvu na závěr mám pro vás zamyšlení. Zkuste zapřemýšlet nad tím, co jíte a jak se po jídle cítíte. A co jste ochotní obětovat ze svých zlozvyků pro své zdraví? Ať už potřebujete poradit s probiotiky nebo s úpravou jídelníčku, napište a já moc rád poradím nebo odkážu.