Skip to main content

Teď si možná říkáte, co je tak zásadního na soli, že o ní píšu článek. Vše se odvíjí opět od mého osobního příběhu. Možná bych mohl začít slovy: Omyl, který mi možná zachránil život, ale mohl mě život také stát. 

Vše začalo onoho března roku 2021, kdy jsem ze dne na den převrátil svůj jídelníček naruby a základem všeho se stal léčivý masokostní vývar. Recept můžete najít tady. Když jsem tedy od své poradkyně a naturopatky Petry dostal první podklady s potřebnými doplňky, recepty a stravou, musím říci, že mě recept na vývar ve kterém bylo snad 10 druhů koření okamžitě zaujal. Paradoxem bylo, že v onom receptu nebyla napsaná sůl. Za předchozí léta jsem byl zvyklý na šílenější recepty než je polévka bez soli. Proto mě to nevyvedlo z míry a vzal jsem za své, že tedy nemohu sůl. Právě vývar byl jediný pokrm odkud jsem sůl mohl přijímat, nikde jinde se sůl přirozeně nepřidávala a polotovary, které by sůl obsahovaly jsem nejedl vůbec. 

Vše začalo fungovat, jizvy se po 4 letech začaly až magicky hojit. Ano byl jsem unavený, ale cítil jsem se silný a pozitivně naladěný. Takto jsem držel jídelníček po dobu 5 týdnů, jizvy byly na 95 % zahojené. Plný radosti a elánu jsem vyrazil na kontrolu k lékaři, ta však nedopadla dle mých představ. Paradoxem bylo, že mezi tím co jsem čekal na výsledky vyšetření, jsem napsal Petře nevinnou a upřímnou větu s otazníkem na konci. Kdy budu moct zařadit sůl zpět do svého jídelníčku? Děkuji Hrábek. 

Cože vy nesolíte? Přišla odpověď. O tom jsem vůbec nemluvila, to že sůl nebyla napsaná v receptu…jen jsem jí tam asi nenapsala, ale vyřazovat sůl jste neměl. A už jsem byl doma, únava způsobená nedostatkem soli, tedy nedostatkem sodíku v krvi. V opozici vůči sodíku je draslík, ten tedy zvlčil a vystoupil na obrovskou hodnotu. Ale já se cítil stále dobře, jen trochu unavený a navíc, vše se hojilo a bylo téměř zahojeno. 

Poté nastoupili lékaři a jejich diagnózy. Prý jsem měl tachykardii a při tom jsem neměl nikdy možnost ani vidět výsledky. Prý mi hrozila zástava srdce. Ano, nadbytek draslíku v těle způsobuje tachykardii až zástavu srdce. A ten největší paradox? Při 3 strávených dnech v nemocnici, jsem dostal 2x ke snídani banán. Víte, jaká potravina obsahuje nejvíce draslíku? Ano je to banán. Dále už si obrázek udělejte sami. 

Nikomu důrazně nedoporučuji vyřazovat sůl z jídelníčku. Byl to můj osobní omyl, otázkou zůstává, zda mi mimo jiné vysazení soli mohlo dopomoci k vyléčení 4 roky se hojících jizev. To už se asi nikdy nedozvím, ale byla to velice poučná zkušenost. 

Na konci 5. týdne jsem pocítil, jak se tělo začalo rezolutně bránit a volat po soli. Začal jsem zvracet. Mimochodem i v tomto období mi pomáhala zůstat při smyslech a na nohou kokosová voda a kefíry od Wild&Coco, jen na pár věcí nedám dopustit jedna z nich je Wild&Coco. Více o kokosu a jeho léčivých účincích si pečtěte tady.

Myslím, že tento příběh přesně vypovídá o tom, co způsobuje nedostatek soli v těle, ale pojďme se podívat z praxe do teorie na fakta o soli. 

Sůl vstupuje do organismu jako chlorid sodný. Sodík je nezbytný pro přenos nervových vzruchů, svalovou činnost, reguluje krevní tlak, udržuje rovnováhu tělesných tekutin v buňkách. 

Chlór je součástí kyseliny chlorovodíkové v žaludku, díky které mohou žaludeční šťávy rozkládat potravu. 

Ne nadarmo se říká, že sůl je nad zlato. Doslova každý živočich s červeno krví v těle potřebuje minimální množství soli k životu, a to kvůli esenciálním prvkům, které sůl obsahuje. Pravdou je, že sůl je dnes velkým strašákem. V módě je, sůl vyřazovat. Je to z toho důvodu, že dnešní lidé konzumují velké množství živočišných potravin a také zpracované potraviny, jako jsou hranolky, pizzy, hamburgery a podobně, kde je obrovské množství soli. Když jsem já držel speciální dietu, nejedl jsem kromě vývaru nic, kam by se sůl přidávala a k tomu jsem nesolil ani ten vývar. Ano, je to extrém ku extrému. Na závěr jen několik potravin a obsah sodíku v nich. Jablko 2mg sodíku, jablečný koláč  1/8 ale už 208mg, brambory či brambůrky 200 mg, konzervovaný tuňák 457 mg, steak (100g) 65 mg sodíku, sekaná (100g) 1552mg, hrnek rajčatové omáčky 1498 mg, 

Závěr 

Na závěr už jen pár rad. Nikdy nezapomeňte solit a solte přiměřeně. Nejlepší sůl je kvalitní mořská či himalájská. Po uvaření na talíři už by se jídlo solit nemělo. A jako vždy, všeho s mírou. Na závěr nemohu tvrdit, že mě vysazení soli vyléčilo, jak ale stále opakuji, je to jenom jeden malý dílek celé skládačky, tento omyl tak mohl přispět k urychlení vyléčení. Pokud budeme vycházet z myšlenky: „Pokud vysadíme cukry, bílou mouku či cokoli jiného nebo zahájíme celkový půst, tělo tak zákonitě musí začít zpracovávat ty škodlivé elementy v našem těle…. Pak tedy po vyřazení soli tělo mohlo začít hledat potřebný chlorid sodný i z jiných zdrojů, jako byl samotný zánět. Je to však jen moje úvaha, tento článek berte pouze jako sdílení mého příběhu a rozhodně sůl ze svého jídelníčku nevysazujte.

Leave a Reply