Skip to main content

Kokosový ořech. Samotný strom má název Cocos Nucifera tedy Kokosovník ořechoplodý.

Tak o tom bych mohl napsat knihu. Článků na kokosové téma napíšu nejspíše ještě hodně. Tento článek proto berte jako takový úvod do léčivých účinků kokosu.

Vyjmenuji jich několik, ale určitě ne všechny. Známější podoba a barva kokosu je ta hnědá. Ten roste v půměru 12 měsíců. Oproti tomu mladý kokos je zelený a roste pouze 6-8 měsíců. Dužina hnědého, staršího kokosu je velmi tvrdá a kokos neobsahuje již takové množství kokosové vody.Naopak uvnitř mladých kokosů najdte blahodárnou kokosovou vodu a měkkou dužinu, ze které lze připravit kokosový jogurt. V tomto videu se můžete podívat na to, jak takový kokosový jogurt vyrobit doma. Snadno, rychle a jen ze 3 ingrediencí.

Jedna kokosová palma může mít 5-150 kokosů, které mají v průměru cca 30 centimetrů a mohou vážit až 2,5 kg. Kokos najdeme v obchodech ve formě kokosové vody, mouky, cukru, másla, či jogurtu.

Jak jsem jíž v některých článcích psal, s tzv. kokosovým detoxem jsem se setkal v březnu roku 2021, při hojení jizev, které se hojily 4 roky a bez úspěchu, po nasazení kokosového detoxu se vš zhojilo o 99% za 2 měsíce.
Léčivé účinky kokosových produktů mám vyzkoušené na vlastním těle a za produkty od wild&coco se mohu zaručit. O mém setkání se zakladatelem firmy Atreyem si můžete přečíst v tomto článku. Dočtete se také o malém dárečku, který jsme si společně s wild&coco pro vás připravili. Stačí použít promo kód: KUZDRAVENI

Teď už zpět k léčivým účinkům kokosu, který má co dočinění se zdravím našeho zdravého mikrobiomu a zažíváním.

Kokos většina z nás zná a já osobně jsem to měl stejně, jako sušený a strouhaný. Obalují se v něm vánoční kokosové kuličky. Dnes to však vezmeme z druhé strany. Kokos jako přínos pro naše zdraví je třeba užívat v podobě kokosové vody, ze které se případně mohou vyrobit kokosové jogurty či kefíry. Jako zdravé sladidlo pro zpestření jídelníčku je také možné využít kokosové máslo.

Historie kokosu

Původ kokosu lze jen těžko odhadnout. Jsou toti velmi odolné a dokážou odolávat větru i vodě. Díky tomu se mohou přes oceán dostat téměř kamkoli a zakořenit i na druhé straně Pacifiku. Kokosy se našly například také v Norsku, Asii nebo střední a jižní Americe. Původ se odhaduje až 3000 let do minulosti a v Evropě se objevily v 16. století.

Kokos léčí

Kokos není léčivý jen sám o sobě, ale je také katalizátorem a zvyšuje léčivé účinky jiných ostatních, funkčních a léčivých potravin.

Zajímavost: Léčivé účinky kokosové vody byly zaznamenány již během 2. světové války. Zranění vojáci dostávali infuze s kokosovou vodou. Kokosový trend tak nebyl dnes objeven. Jednoduše se vrátil do módy. A já osobně musím s vděčností poděkovat a úžasné účinky kokosu jen potvrdit.

Stačí se nebát a potraviny s kokosem kombinovat. Například detoxikační účinky petržele a další zeleniny se v kombinaci s kokosovou vodou zvyšují o několik 10 procent. Kokos podporuje aminokyseliny, vitamíny a další tělu prospěšné látky v potravinách.

Zmíněných příběh o kokosové infuzi dokazuje fakt, že kokosová palma a její plody mají mnoho společného s člověkem.

Právě kokosová voda je velmi podobná svým složením lidské krvi. A já už začínám rozumět tomu, proč jsem se při svém kokosovém detoxu cítil po napití jako znovuzrozený. Kokosové palmy najdeme v tropech a u lidí je to stejné, jen a pouze v tropech je lidské tělo schopné přirozeně přežít. Proč? Protože i Inuité potřebují teplé oblečení, aby v mrazech přežili a to z podstaty věci přece přirozené není.

Kokosová voda obsahuje životně důležitou glukózu, minerální sole, draslík či sodík. Kokosová voda nejvíce ze všech potravin podporuje tvorbu neurotransmiterů. Pokud má lidské tělo transmiterů nedostatek, pak člověk trpí nespavostí, neurologickou spánkovou apnoí a dalšími poruchami spánku.

Stopové prvky a elektrolyty jsou prospěšné pro výživu tkání reprodukčních orgánů, tím také napomáhá ženám při snaze otěhotnět.

Dále kokos napomáhá k vyrovnání hladiny cukru v krvi. Podporuje činnost nadledvin a napomáhá při mozkových onemocněních. Olej získávaný z kokosové dužiny obsahuje kyselinu laurovou. Ta působí v kombinaci s dalšími antioxidanty proti nejrůznějším patogenům. Kokos tak dokáže eliminovat všechny viry, bakterie a záněty při průchodu trávicím traktem od žaludku až po tenké a tlusté střevo.

A já si dovoluji opět na vlastní kůži souhlasit. Mastné kyseliny obsažené v kokosu také napomáhají uvolňovat tuky a odvádět je z těla pryč.

Kokosové produkty pomáhají při léčbě: vyčerpání nadledvin, hypoglykemii, diabetu, tachykardii, únavě, depresi, úzkosti, bipolární poruše, ale také při migréně, Alzheimerově chorobě, demenci či proti viru Epstein-Barrové. Díky glukóze, elektrolytům a dalším látkám léčí kokosová voda také kocovinu. Jeden kokos vás doslova postaví na nohy.

Z vlastní zkušenosti poté mohu přidat léčbu psychické otupělosti, neklidu, zamlžené vidění a zastřeného myšlení, které způsobuje právě nerovnováha střevního mikrobiomu. Pojídání či popíjení kokosů v jakékoli podobě uvolňuje zablokované negativní emoce. Více o léčivých účincích kokosu si můžete přečíst v knize Zázračná potravina kokos, kterou najdete zde.

Lidé v dnešní hektické době zapomínají na starání se o své tělo i duši. A také jídlo je obřadem a naše tělo je chrámem. Potom naše mysl, je mnichem, který o chrám pečuje skrze naše činy.

Tipy závěrem

  • Chceš se o léčivých kokosech dozvědět více? Chceš je ochutnat? Setkat se semnou a dalšími inspirativními lidmi? Tak doaraž na SECRET EVENT WILD AND COCO 18.6.2023. Budoucí eventy najdeš na hlavní stránce.

O kokosu bych mohl mluvit hodiny a stále by to bylo málo. Tento článek je takovým úvodem do světa kokosu a už nyní se mi v mysli rýsuje další, vykutálený článek na kokosové téma.

  • Stačí vypít jeden kokosový ořech denně, tedy 3-4dcl kokosové vody a získáte tak maximum z léčivých schopností kokosu.
  • Kokosovou vodu je třeba kupovat vždy čistou a ničím nedochucovanou. Jako například třtinovým či agávovým sirupem. Nejen že se po přidání sladidla voda rychleji kazí, ale také ztrácí na léčivých účincích.
  • Nejlepší je kokosová voda bez přidaných stabilizátorů. V takové formě vydrží v lednici maximálně 3-5 dnů, ale její kvalita a především chuť je nejlepší. Mladé kokosové ořechy skladujte výhradně v lednici. Vydrží vám tam 2 týdny. Poté začne voda v kokosu kvasit. Osobně jsem pil i 3 a 4 týdny starý kokos a byl v pořádku. Trvanlivost závisí kus od kusu.

Povím to upřímně, již 2 roky se snažím najít stejně dobré kokosy a kokosové produkty, která mají na Wild&Coco. Zatím se mi to nepodařilo. Sehnat zde také můžete kokosovou dužinu, ze které si můžete vyrobit domácí jogurt. Jak si jej vyrobit se podívejte ve videu níže. Mladé kokosy od wild&coco se dováží již zbavené velké části slupky pro lepší přepravu. Proto vám v případné zásilce dorazí kokosy bílé a pěkně opracované, nikoli zelené, jak uvádím v úvodu článku.

Na to, jak otevřít kokos se můžete podívat ve videu níže.

 

V neposlední řadě nedám dopustit na kokosový olej či kokosové pomazánky s přidanou čokoládou či karameládu. Můžete je najít také na eshopu www.wildandcoco.cz S Atreyem, zakladatelem firmy jsme si také připravili malý dárek pro každého, kdo nakoupí za 1500 Kč,- či více a zadá kód: KUZDRAVENI. Více si můžete přečíst teď a tady.

Dejte kokosům šanci, zkuste je a já věřím, že vám zachutnají. Těším se na vaše zpětné vazby plné kokosů. Dobrou chuť.