Skip to main content

Psychické problémy, ataky, úzkosti? To se mě netýká, říkal jsem si před pár lety. Nejsem žádný psycholog ani nic podobného. Vše co povím prosím berte jen jako příběh, který se stal. Příběh který jsem zažil na vlastní kůži. I to patří k cestě k uzdravení. I to může potkat stomika i nestomika. I to může potkat kohokoli zdravého. A za vším stojí stres. A co je stres? Stav kdy jsou na systém tedy lidské tělo kladeno více nároků a požadavků, než je organismus schopný zvládnout. Psychika a psychické problémy jsou další věcí, které je třeba mluvit. Protože i s těmito problémy lze pracovat. Osobně si myslím, že největším problémem je špatná komunikace, nevraživost, nesolidárnost a neochota mezi lidmi. Řešením jsou dobré vztahy, láska a spolupráce. A tak to je.

Již od dětství jsem prošel tvrdou, ale poučnou, poučnou, ale tvrdou výchovou. Dnes na ni nedám dopustit. Ale ano, podepsalo se to na mé psychice, i když jsem to dlouho vnitřně popíral. A právě s těmito a nejen s těmito problémy mi dnes a denně pomáhá mimo jiné meditace. Většinu jsem již vyřešil. Ale život je cesta a hranice mezi stresem/strachem a panickou atakou je opravdu je opravdu tenká. Já říká jeden moudrý muž, „pokud bych se 1-2 dny vyspal méně jak 8 hodin, spadl bych zpět do psychických problémů. Tento člověk našel cestu skrze psychické ataky a nejen on mě nasměroval na moji správnou cestu. Díky Honzo. Ale zpět jak jsem říkal, pokud člověk dlouhodobě odolává stresu je jen krok od psychické ataky.

Psychická ataka? Podrobněji se můžete podívat tady. Já mohu říci, že je to pocit, kdy se vaše hlava a mysl nemůže zastavit. Vnitřně se více či méně chvějete. Vše se snažíte zamaskovat nějakou činností, hlavně něco dělat a nebýt v klidu, jen aby se srdce nerozbušilo, ruce nerozklepali.

Potom se psychika projeví silněji. Byl jsem celkem dobrý v práci v callcentru, díky svému studiu diplomacie, komunikace a vyjednávání. Prostě jsem se uměl s lidmi domluvit. Když však všeho bylo moc, začal jsem se zadrhávat, neuměl jsem se vyjádřit, slova jsem opakoval několikrát, hlubší hranici tohoto projevu je nejspíše koktání. O všem mluvím, jako že se to dělo, ale vše se může obratem ruky vrátit. Je to tak. Přetížená mysl, neschopnost se vyjádřit, neustálé vnitřní záchvěvy a mikroskopické klepání. Jako mikrootřesy těsně před zemětřesením, jen v mém těle.

Vnější projevy toho všeho jsou podrážděnost, agresivita, výbušnost. Nemožnost soustředit se, zamlžená mysl. Zastřené myšlení. Procházíte tím zrovna teď? Máte mé nejvyšší pochopení. Znám to na vlastní kůži, soucítím s vámi.

A to nebylo vše. V neposlední fázi nemůžete usnout. Vnitřní záchvěvy se zvětšují. Usínáte ve 2 ve 3 ráno, probouzíte se v 7 a rychle utíkáte něco dělat, jen abyste nemuseli být v klidu a nemysleli na váš vnitřní stres. Vše se stupňuje a opakuje.

Vrchol všeho? Usínáte u puštěného filmu či seriálu, jen aby nebylo ticho. Jen abyste neslyšeli rychlý tlukot vašeho srdce, vnitřní stres na vás doslova mluví. Usnete lehkým spánkem na 10 minut a poté se s třesem znovu probudíte, znovu a znovu a znovu. Už nemůžete ani zamhouřit oči, bojíte se noci jako čert kříže.

Pomohla mi mamka. „Co jako předvádíš, prober se, nedělej scény a uklidni se, nic se neděje“. A já jsem zatnul zuby, po 2 nocích psychické mini ataky přestaly. Byly to ataky nebo nebyly? Co to bylo? Člověk se tomu musí postavit čelem, je to tak psychické ataky to byly, i když ne ty nejsilnějšího kalibru. Klepete se a nevíte proč, nemůžete to zastavit a největší paradox? Nikdo vám to nevěří a myslí si, že simulujete a vymýšlíte si, doku sám nezažije stres či psychickou ataku. Ano, něco podobného se stalo i v mé rodině, pochopili až tím sami prošli. A celý problém se stresem a podobně vzniká jen z důvodu změny chemie v našem mozku. Již je vědecky dokázáno, že emoce ovlivňují vše co se děje v našem těle. Nekecám, právě čtu knihu na toto téma a hned jak dočtu, můžete se těšit na článek.

Vrcholem všeho byly 2 noci po operaci, když jsem se podíval smrti do tváře. Dvě noci jsem nemohl spát, a to ani poté co jsem dostal prášek na spaní. Proč? Bál jsem se, že zemřu. Děkuji Bohu, že jsem to zvládl, děkuji, že jsem tady a teď.

A tohle mě zchránilo

Když člověk řeší jakýkoliv zdravotní problém ať už fyzického či psychického rázu nebo jejich kombinaci. Je třeba se na problém a jeho řešení dívat komplexně. Největším problémem dnešní zdravotní péče je fakt, že řeší fyzický či psychický problém, jedno či druhé a nikdy člověka jako někoho, kdo má hlavu plnou pocitů a emocí a tyto emoce ovlivňují celé naše tělo. Chirurg nespolupracuje s psychologem a ještě větší rozdíl je mezi klasickou západní a alternativní medicínou. Ti spolu nespolupracují již vůbec a více spolu bojují. Jaká škoda. Věřím, že se tato situace ještě změní a lékařské obory s těmi alternativními, jako je akupunktura, psychosomatika atd. začnou spolupracovat proto, aby jejich cílem bylo vyléčení a nikoli léčení.

Jak jsem tedy zmínil, když chce člověk vyřešit svůj vnitřní problém musí to vzít pěkně z gruntu. Od úpravy jídelníčku přes fyzický pohyb až po práci s psychikou a všemi ostatními přidruženými praktikami.

Já osobně jsem začal úpravou jídelníčku, výběrem vhodných potravinových doplňků a vyladěním spánkové hygieny. Vše jsem otočil o 180 stupňů během jediného dne. Ale hlavně v klidu. Lepší je udělat 1 změnu za týden než se snažit změnit vše a ve finále neudělat nic.

Mým největším pomocníkem byla a stále je meditace. S tou není těžké začít, hlavně se nebát. Více o meditaci si můžete poslechnout v jednom z mých podcastů a také přečíst v tomto článku.

Pokud jde o jídlo je třeba myslet na to, co jíme, kdy to jíme a jak rychle to jíme. Pokud hledáte útěchu v cukru a sladkostech, zkuste kokosovou vodu, jogurty či kefíry. Voda vám dodá potřebné minerální látky a glukózy, vyživí tak nejen vaše tělo ale i mozek a uklidní mysl. Kokosové fermentované produkty, jogurty či kefíry zase dodají vašemu zažívání zdravé přátelské bakterie. Tělo tak nebude křičet po jiném nezdravém jídle.

O benefitech kokosu pro naše zdraví si můžete přečíst tady, a nebo rovnou zkusit nějaký kokosový produkt od wild&coco a při nákupu využijte promokók KUZDRAVENI a dárek v podobě cocoguardu je váš.

Ať už má člověk zlomenou nohu, problémy se zánětem nebo psychické problémy, vše způsobuje stres, který působí na naše tělo a je potřeba tento stres eliminovat. Proto nemohu opomenout také pobyt na čistém vzduchu, procházky, eliminace modrého světla pomocí brýlí. Místo hry na počítači či telefonu zvolit posezení v přírodě. Dodržování pitného režimu, ale také chodit spát ve stejnou dobu, to způsobí, že se bude ve stejnou dobu také přirozeně a bez budíku probouzet. Kroky nejsou těžké, těžší je v jednotlivých činnostech vytrvat.

Závěr

Stres a jiné psychické problémy jsou v dnešní hektické a nesmyslně uspěchané době běžné. Největším problémem je nekomunikace mezi lidmi, schovávání se, potlačování svých pocitů do svého nitra, nesdílení problémů, neschopnost požádat o pomoc. To je šílené. Pojďme to společně změnit.

Život není jenom o sdílení pozitivních zpráv o tom, jak se mám báječně a skvěle. Právě pokud se člověk zbaví ostychu sdílet se svojí rodinou, přáteli a lidmi kolem sebe i negativní emoce a požádá o pomoc, o to více bude šťastnější a uvolněnější.

Nejde jenom o to naučit se své emoce a myšlenky sdílet, ale také přijímat, vyslechnout, naslouchat a pomoci druhým. Pokud člověk nenaslouchá druhým, když je něco tíží, nemůže očekávat, že mu bude nasloucháno, když jej budou tížit problémy jindy.

Proto si myslím, že nejdůležitější na naší planetě je komunikace. Pokud spolu budou lidé otevřeně mluvit, komunikovat a naslouchat si, potomm zde bude o 90% méně všech problémů. A tak nebude důvod, aby vznikali zdravotní problémy fyzické ani psychické.

Praktický úkol k tomuto článku? Komunikujte, mluvte, naslouchejte a nebojte se zastavit v dnešním hektickém světě. Jen to zkuste.