Skip to main content

Také vám babička na svačinu loupala a krájela jablko na měsíčky? Inu věděla co dělá. Konzumaci jablek můžeme zařadit mezi další babské rady, na které se zapomíná. Jablko je totiž obrovským pomocníkem proti zánětu.

Sám jsem to neutušil, až do chvíle, kdy jsem se rozhodl uzdravit ze zánětu a Crohnovy choroby. Součástí mojí léčby se stala vařená jablka

se skořicí a jablečný odvar se skořicí a hřebíčkem. Proč? Tak to vám právě teď povím.

Samotná skořice a hřebíček jsou extrémně léčivým kořením a jsou nedílnou součástí mé stravy. Dnes se však podíváme na jablka jako taková. Skořice a hřebíček přijde v dalším článku.

Jablka pro zdraví

Jablka obsahují fytochemikálie, antokyany, které mimo jiné způsobují zabarvení jablek do červena. Je tedy pochopitelné, že zelená jablka toto přírodní „barvivo“ neobsahují, a proto jsou červená jablka nejlepší volbou. Jablka podporují aktivitu neuronů v mozku, odstraňují těžké kovy z těla. Dále jablka odbourávají z mozku glutaman sodný, a to díky glutaminu a serinu. Nemusíte se bát jablka zařadit do jídelníčku ve větším množství, obsahují pouze 10g cukru na 100g jablka. Například u banánů je to 19g cukru na 100g ovoce. Jablka tak pomáhají při hubnutí a při již zmíněném zánětu. Jablka jsou opravdu nedoceněným ovocem, obsahují totiž na 20 minerálních látek, enzymů a dalších tělu prospěšných látek. Vápník, fosfor, železo, hořčík a další.

Dále také regulují obsah cukru v krvi, aktivují lymfatický systém v těle. Jablka jsou také čističem tlustého střeva, díky vláknině a dalším látkám tlusté střevo zbavují a očišťují jej od zbytků nevyloučené potravy. Jablka hydratují tělo a to až na buněčné úrovni, dodávají mu stopové prvky jako mangan či molybden, minerální soli a elektrolyty. Díky tomu jsou jablka vhodná po námaze či stresovém vypětí.

Jablka pomáhají při poroblémech s ledvinami, játry, štítné žláze, hypoglykemii, diabetu, ale také při traumatech, epylepsii, autismu a dalších onemocněních.

Jablka a naše emoce

Jak už jsem několikrát řekl, vše co děláme, a také co sníme má dopad nejen na naše fyzické tělo, ale také na naše emoce a duši. Pokud chcete porozumět mému webu pak se musíte smířit s úzkým propojením těla – mysi – duše. A tak to je.

Tak tedy jablka nás propojují s naším nitrem, s duší a umožňují nám, zbavit se nahromaděných emocí, hlavně smutku, pláče a deprese. Jíst jabllko tak můžete těsně před meditací. Nijak zvlášť vás nezatíží a umožní vám ponořit se a vypustit své negativní emoce. Připravit si můžete jablečný odvar se 2 hřebíčky a 1 lžičkou skořice či vařená jablka na malém množství vody, také společně se skořicí, kdy téměř zkaramelizují. Poté jimi můžete posypat svojí ranní ovesnou či pohankovou kaši.

Jablka pomáhají pokud se budete cíitit na konci se svými fyzickými i emočními silami, nikdy se nevzdávejte. Vezměte si kousek jablka a věřte, že toto magické ovoce vám přitáhne slunce do vašeho života. Jablko je pro naše tělo a mysl zdrojem tepla, světla, slunce a letní dobré nálady.

Zajímavost: Slupka jablka je schopná odolat a ochránit plod proti mrazu, oproti jinému ovoci je tak jablko schopné prospívat a dozrávat i během mrazivých rán. Stejně tak může jablko posloužit také nám. Pokud jsme pod tlakem či emočním chladným útokem od někoho z rodiny, přýtel či kolegů z práce, jablko nás dokáže doslova zahřát u srdce, abychom tomuto emočnímu útoku odolali s grácií a bez psychické újmy.

Vlastní zkušenost: Z vlastní zkušenosti mám vyzkoušený recept na zahřátí. Pokud je vám zima od nohou či po celém těle, uvařte si pohankovou vločkovou kaši například v rýžovém či ovesném mléce, posypte skořicí a přidejte rozvařená jablka. Pokrm vás hned zahřeje. Pozor, i přes to, že mám kokosové mléko velmi rád a vařím si jej stále, má tendenci tělo ochlazovat.

Když jsem hledal, kolik bychoom měli jíst jablek denně, našel jsem číslo 3, 3 jablka pro dosažení nejvyššího léčivého potenciálu. Jablka je potřeba zařazovat postupně a mohou se stát součástí čerstvých i vařených pokrmů, stejně tak jablečný čaj (odvar).

Pokud jde o kvalitu, ta je u jablek důležitější více než u kteréhokoli jiného ovoce. Při mém výzkumu jsem dohledal názor z pohledu naturopatky: Pokud kupujeme ovoce či zeleninu v bio kvalitě, je právě biokvalita u jablek nejdůležitější. I přes to, pokud koupite bio jablka v klasickém obchodě, pak i tak slupku oloupejte.

Jablko ve slupce jezte pouze ve chvíli, kdy si jste jistí kvalitou a původem ovoce. Tedy nejlépe ze své vlastní zahrádky.

Zajímavost: Trhání jakéhokoli ovoce vám může posloužit jako meditace k dokonalému uzemnění a zpřítomnění TADY A TEĎ.

Jablečná historie

Sušené křížaly, ty jedly už naši dědečkové a babičky a nejen ti, ale také naši dávní předci. Historie jablek sahá do doby 2000 let př. n. l. a pocházejí z oblasti Kavkazu, Turkmenistánu a Íránu. Poté se přes Asii dostala do Středomoří. V Antickém Řecku znali 17 odrůd jablek. Dnes se sklidí ročně 50 milionů tun jablek ročně a vypěstuje se několik tisíc odrůd. Jablka tak zaujímají 3. místo mezi nejrozšířenějším ovocem na světě hned za banány a citrusy. Celosvětová konzumace jablek vychází na 9kg na 1 osobu za 1 rok. Nejvíce jablek se sní v Holandsku (50kg/osobu), v ČR je to 24kg.

Další zajímavosti o jablku

  • První jablečný koláč upekli v Anglii cca před 700 lety.
  • Jablko na hladině vody plave, protože jej tvoří z 35% vzduch.
  • Polovina listnatých stromů na celém světě jsou jabloně
  • V Bibli se mluví o tom, že byla Eva vyhnána z ráje proto, že snědla jablko. V té době však slovo apple (dnes jablko) znamenalo bobulovité ovoce, nikoli výhradně jablko.
  • Jedení jablek způsobuje fobii – nazývá se Malusdomesticaphobia
  • Dle některých zdrojů pomáhá konzumace jablek při odvykání na kouření cigaret

Závěr

Sám jsem jablkům nepřikládal takový význam, bral jsem je jako obyčejné ovoce, stejně jako obyčejné a nedůležité jakékoli jídlo. Když však člověk nemůže nějakou (delší) dobu jíst skoro nic začne si vážit každého jídla jako daru. Jako léčivý nápoj jsem začal v březnu 2021 pít odvar z jablek se skořicí a hřebíčkem a nezapomeňte na špetku soli pro zvýraznění sladké chuti. Poté jsem také přidal rozvar z jablek, který můžete naprosto rozvařit, vyvařit vodu a přivést tak téměř na hranici karamelizace.

Jsem moc rád, že jsem tento článek pro vás mohl napsat a sám si tak uvědomit význam a důležitost jablek ve svém jídelníčku. Jablka opět mnohem více do své stravy zařadím. Zkuste to také a dejte mi klidně vědět. Dobrou chuť a krásný den všem.