Skip to main content

Kurkuma, to je to koření, které vše obarví do žluta, a je to velmi otravné. Už víte? Z pohledu zdraví je však kurkuma k nezaplacení.

Osobně mám na toto koření úžasnou vzpomínku. Dříve, když jsem byl malý, používali jsme kurkumu opravdu velmi málo, na špičku nože do celého jídla. Vlastně jsem ani nevěděl, že nějaká kurkuma existuje.

Dnes ale kurkumu používám snad do každého jídla. Můj postoj ke kurkumě se změnil před více jak 2 lety v roce 2021. Když jsem řešil kompletní proměnu svého jídelníčku, stravovacích a jiných návyků. Moje výživová poradkyně Petra, která mi nesmírně pomohla se mě zeptala, zda, a jak hodně používám kurkumu. Odpověděl jsem, že občas trochu do jídla. „Tak to se dnes změní“ odpověděla. Od té doby dávám do každého jídla ½-1 čajovou lžičku kurkumy. Koho by zajímal naturopatický pohled na zdraví a léčbu pomocí přírodních látek, vitamínů a mnohem více, tady najdete odkaz na Petru pod pseudonymem cookmeslow na instagramu. Sama Petra je úžasný človíček na svém místě, který se snaží vždy najít tu správnou cestu ke zdraví pro každého s kým se potká.

Dále v článku vám povím, proč byste měli kurkumu také vyzkoušet. Je to koření, které si místo na mém blogu určitě zaslouží. Stejně tak, jako je kurkuma výrazná a barvou nezaměnitelná, je také léčivá. Inu nebudeme to okecávat a jdeme hned na léčivé účinky kurkumy. V neposlední řadě jsem pil také kurkumový čaj. Ano i to je varianta, jak kurkumu využít.

Léčivá kurkuma

Kurkuma působí protizánětlivě, proto nejen při crohnovi je nedocenitelná. Obsahuje známý kurkumín, který lidé často užívají separátně v tabletách a dále mnoho různých fytochemikálie. Právě fytochemikálie jsou látky, které působí protizánětlivě. Kurkuma a kurkumín je výjimečný tím, že koluje v krevním řečišti delší dobu poté, co jsou zánětlivé a jiné patogeny zničeny. To napomáhá při řešení problému, jako je lupus. Patogeny této nemoci přecházejí ze stavu aktivity do neaktivní formy, kdy se schovají a dlouhou dobu nemusí tělu ubližovat. Pokud však jíme kurkumu, její tělu prospěšné látky tělo hlídají a jsou připraveny eliminovat jakékoliv patogeny, které se nečekaně probudí.

Kurkuma je pro tělo silným spojencem proti viru Epsteina-Barové, který způsobuje neidentifikovatelný zánět a otok mozku. Ten způsobuje závratě, bolesti hlavy, zamlžené vidění. Diagnostika často bývá jako myalgická encefalitida či únavový syndrom. I s těmito neduhy může kurkuma pomoci. Kurkuma dále pomáhá s prokrvením těla a končetin a čistí krev od všech toxinů. Pokud má člověk tzv. líná játra, pak je kurkuma ideální pro jejich podporu. Ve spojení s manganem, který kurkuma také obsahuje, pomáhá kurkumín proti kardiovaskulárním problémům, snižuje cholesterol a odvádí těžké kovy pryč z těla.

Kurkuma tedy čistí krev a detoxikuje celý organismus, je tak ideální nejen při Crohnovi, ale také exému, lupénce, u různých druhů rakoviny, a také při chřipce, nachlazení, viróze, zápalu plic, bronchitidě, celiakii atd.

Vše co projde našimi těly nás ovlivní nejen fyzicky, ale také psychicky, emočně a duchovně, je to tak. Upřímně řečeno, už vím proč jsem si kurkumu natolik oblíbil. Kurkuma totiž pomáhá při nízké sebedůvěře, sebepodceňování, sebeobviňování a neustálé zlobě vůči sobě samému. Ano měl jsem tyto problémy s nízkou sebeůctou a podobně a občas se ještě objeví. Jak již bylo řečeno, kurkuma působí tak, že léčí zánět. Zánět však nemusí být pouze na fyzické úrovni našeho bytí, ale také na emoční a duchovní úrovni.

Takovým znakem zánětu je právě neustálá nespokojenost, rozčilování se, obviňování se, nízká sebedůvěra atd. Kurkuma je také ideální po fyzické námaze. Pomůže vám pro rychlejší regeneraci, obnovu svalů, šlach a kloubů. Působí protizánětlivě, a tak vám pomůže při různých svalových mikro zraněních, kterých si člověk často ani nevšimne. V podobě aromaterapie pomáhá kurkuma proti stresu a nervovému vypětí.

V indii byla a stále je kurkuma využívána v podobě prášku či pasty pro krásku a zdraví pleti. Díky antioxidantům, které kurkuma obsahuje napomáhá proti vzniku vrásek a známek stárnutí.

Historie kurkumy a další fakta

Kurkuma je podobná například zázvoru. A to především v podobě oddenků. Sytě oranžovou barvou je však kurkuma nezaměnitelná. Kurkumové oddenky jsou součástí kurkumovníku dlouhého. Historie této zázračné rostliny sahají až 6000 let zpět. Původ kurkumy můžeme vystopovat až do nábožensky založené Indie. I přes to, jejím prvním využitím byla podoba oranžového barviva, a to díky kurkumínu.

Dále se kurkuma začala využívat v podobě přísady do kuchařských receptů. Následně našla uplatnění v léčitelství a v neposlední řadě si našla cestu do hinduistického náboženství, kde se stala božskou a posvátnou.

Z Indie se kurkuma rozšířila do Číny, Asie a Afriky. Někdy se kurkumě říká také indický šafrán. Tento název si kurkuma získala od Marca Pola, který ji zmiňuje ve svých zápiscích z roku 1280, kde ji přirovnává právě k šafránu. První zmínka o kurkumě v oblasti Evropy je z roku 1747.

Pokud zavítáte do Indie či jiné země, kde se kurkuma pěstuje, najdete jí v podobě rostliny, která dorůstá do výška cca 1 metru. S oválnými listy a žlutými až lehce fialovými květy. Pro pěstování je potřeba vyšší vlhkost a teploty od 20 ti do 30 ti stupňů. V podmínkách České republiky se kurkuma pěstuje jako okrasná rostlina.

V kuchyni se kurkuma využívá čerstvá i sušená, nejčastěji jako přísada do jídel. Může být nastrouhaná nebo nakrájená na kousky. V čerstvé podobě lze přidat do nakládané zeleniny.

Pokud budete mít doma velké množství čerstvé kurkumy a budete ji chtít proměnit ve známý oranžový prášek pro delší trvanlivost, pak oddenky kurkumy nejdříve povařte, poté cca 1 týden sušte a následně rozemelte na prášek.

Závěr

Na závěr mohu opět říci: „Nebojte se zkusit něco nového a dejte kurkumě šanci“. Já osobně jsem si kurkumi oblíbil nejen pro její léčivé účinky, ale také pro její nezaměnitelnou chuť a oranžovou barvu, kterou každé jídlo obarví. Díky kurkumě je poté výsledný pokrm kouzelný a zázračný nejen pro naše zažívání, ale také pro náš zrak a chuťové buňky.

Dnes vám žádný konkrétní recept nedám, to bych musel vypsat polovinu svých receptů, kde všude kurkumu používám. Nebojte se kurkumu použít do každého slaného jídla. Můžete začít například tímto receptem, který uvádím v předchozím článku o tapioce.