Skip to main content

Jak jsem mohl zapomenout na článek o potravině, kterou znaly už naše prababičky a já osobně jsem na ní vyrostl. O blahodárných a léčivých účincích medu jste určitě už slyšeli, ale možná to máte podobně, že i když něco slyšíte, pak to jedním uchem projde a druhým zase vyjde ven. Tak tedy ještě jednou. Důležité je zmínit, že se vždy musí jednat o med surový, tedy že med se nesmí vařit a nejlépe, když pouze stočíte surovou formu medu rovnou do sklenic. Jak to dělají například v Řecku. Pokud se chcete dozvědět více o medu a dalších fíglech, jak se dožít sta let, pak určitě doporučuji 4 dílný dokument na Netflixu s názvem: Jak se dožít stovky: Tajemství modrých zón, kde je řeč nejen o medu, ale i o dalších věcech ze zkušeností stoletých lidí. 

Historie medu 

Průkopníky všelřství a získávání medů z pláství jsou Egypťané, v době středověku byly včely považovány za “potomky boha Ra”, zrodily se prý z jeho vlastních slz, které ronil. O božském medu hovoří také korán. Egypťané využívali med jako konzervant či léčivý přípravek do mastí. Ve starověkém Římě bylo včelařství považováno za stěžejní řemeslo. Vikingové pro posílení pili medovinu a medovina je považována za nejstarší alkoholický nápoj. Nechává za sebou nejen pivo ale také víno. Med je až do 18.století zdrojem cukru. 

S medem je spojené také období líbánek (honeymoon) Toto označení je odvozeno od zvyku ze starověkého Říma, kdy matka nevěsty nechávala v místnosti po svatební noci pro novomanžele med jako rychlý zdroj energie po vášnivé noci. 

Léčivý med 

Na úvod povím, že samotní dlouhověcí Řekové doporučují preventivně 1 lžičku medu denně. Pokud toto množství budete konzumovat rozpuštěné v čaji, potom vždy dodržujte pravidlo: Má-li čaj teplotu ideální ke konzumaci, potom můžete přidat lžičku medu, ne dříve. Jak už věděli v dávné minulosti Egypťané či Římané, med pomáhá na hojení pokožky, akné, vyrážky, ale také zranění, popáleniny a podobně. A co mě samotného překvapilo, škytavka. Některé zdroje uvádějí, že pokud smícháte lžičku medu se lžičkou ricinového oleje a budete pomalu konzumovat, škytavky se rychle zbavíte. Sám jsem neodzkoušel, takže pokud máte někdo zkušenosti s medem proti škytavce, dejte mi určitě vědět. Med můžete také nasadit proti lupům či suché kůži. Pravdou je, i když med jím už skoro od narození a prakticky jsem na něm vyrostl, neznal tak docela jeho zázračné účinky. Med byl zdrojem pro přežitá při hladomorech, někdy je považováno za tekuté zlato, které se brzy vrátí na světlo světa až si lidé uvědomí, jak důležitou potravinou med je. Pokud si myslíte, že je med pouhým zdrojem cukru, pak v tom nejste sami. Jak jsem zmínil výše v článku, med se nesmí vařit, právě po uvaření v něm vznikají krystalky cukru, proto je důležité konzumovat med surový, pouze stáčený. Tedy nejlépe od lokálního medaře.  

Včely sbírají med z různých druhů květin, proto med obsahuje cca 200 000 fytochemických sloučenin, které pomáhají při boji s rakovinou, chrání naše tělo před radiací. Surový med obsahuje minerály jako je vápník, draslík, zinek, selen, fosfor, chrom, molybden či mangan. Je nejčistším zdrojem správného cukru pro mozek a dokáže obnovovat i DNA. Díky tomu napomáhá med proti demenci, alzheimerově chorobě, Med zvyšuje imunitu, a to tím, že bílé krvinky využívají k léčení právě fytochemikalie, med také eliminuje patogeny a tím napomáhá proti zánětům.  

Ten správný med 

Kolik cukru by mělo být v poctivém medu a hlavně, jak správně zacházet se včelami. Med si můžeme koupit na každém rohu, ale ve většině takových je většina jen cukr a voda. 

S právně by mělo být v medu maximálně 20% podíl cukru. I v tomto článku čerpám z informací od nejbližších přátel. Zrovna před 2 dny jsem se bavil s kamarádem, který mi řekl, že v jeho vlastním vyrobeném medu má 2% podíl cukru a hlavně, včely dokrmuje cukrem pouze přes zimu. A to je velmi důležité. Ano včely se musí krmit klasickým cukrem, to však nezpůsobuje vysoký podíl cukru ve finálním výrobku. Velký rozdíl je v tom, zda jsou včely krmeny cukrem celý rok nebo právě jenom v zimě. Pokud jsou včely krmeny cukrem jen a pouze v zimě, pak tento cukr využívají pro svoji vlastní potravu a většinu takto vyprodukovaného medu spotřebují přes zimu. Zbytek tohoto “cukernatého” medu naředí s tím správným díky sběru pylu na jarním kvítí. Zde se ještě jednou vrátím k Itálii. Právě v Itálii na jednom z ostrovů chovají včely tak, že je tzv přesouvají za sluncem postupně z nížin až na úpatí tamních kopců. Včely tak získavají pyl z mnoha desítek a stovek druhů květin. Díky tomu se do medu dostává obrovské množství vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek. A věděli jste, že se do úlu občas dostanou i 2 královny? Je to ve chvíli, kdy chce včelař rozmnožit včely a vytvořit tak dva, tři, čtyři a další a další úly. Je to možné, ale může se také stát, že při samotném procesu oddělování včelích skupin přidružená královna zemře nebo je zabita a oddělené včely jsou zapuzeny. To jen taková zajímavost na závěr 

Na závěr věřím, že vám informace v tomto článku pomohou dozvědět se více, a i přes to, že znáte med celý život, budete překvapeni jeho léčivými až zázračnými účinky jako já. 

Leave a Reply