Skip to main content

Další z knih, kterou jsem v ten správný moment objevil v naší rodinné knihovně. Její autorkou tentokrát není vědec či vědkyně, ale naprosto obyčejná Anita Moorjani s neobyčejným příběhem. Dnes je těžké volit slova pro tuto recenzi, abych vám neprozradil už příliš z napínavého a hlavně pravdivého Anitina příběhu. I přes to, že je kniha relativně stará, moudrost v ní obsažená je a ještě dlouhou dobu bude aktuální. 

Pro koho kniha je 

Knihu doporučuji každému, kdo věří, že smrt není poslední krok ale naopak ten první. Přečíst si ji může také ten, kdo právě o tom pochybuje. Anitin příběh je velmi poutavý, přesvědčivý, dojemný a hlavně jednoduše uchopitelný v každodenním životě každého z nás. 

O čem kniha je 

Ano, Anita opravdu musela zemřít, jak kniha napovídá. Díky tomuto zážitku doslova objevila smysl života. Osvětluje, co je dalším krokem poté, co duše opustí naše tělo a ukazuje, že má každý na výběr, čeho dosáhne v tomto životě, a jak se životem bude bavit. Anitin příběh převrací naruby význam slova ráj, očistec, osvícení, modlitba a způsob jak dosáhnout nirvány, blaženosti či zmíněného osvícení. Anita vyrůstala obklopena několika náboženstvími, její mysl byla zmatená, sama si nevěděla rady a byla svázána náboženskými a sociálními konvencemi své rodiny a společnosti. Právě až prožitek smrti jí umožnil prozřít a místo, aby si ve svém životě jen svítila baterkou pod nohy, rozsvítila světlo v místnosti zvané její život. Po celou dobu jejího příběhu i jejího života hraje velkou roli Anitina rodina, to dokazuje, že nic není náhoda a pokud se mají 2 duše společně v tomto životě setkat, potom se setkají ať tomu brání cokoli. Dnes autorka vypráví svůj příběh, snaží se lidem pomoci v pochopení zážitků z blízké smrti a další podpůrné činnosti. 

Proč jsem si knihu přečetl 

Vždy, když si vybírám novou knihu z knihovny, kterou si přečtu, nejednám nijak systematicky, ale spíše náhodně. Věřím, že mi do oka padne přesně ta kniha, kterou si mám přečíst, a která mi v daný okamžik přinese přesně to, co má. A kniha “Musela jsem zemřít” je toho důkazem. Onen fakt, že si tuto knihu můžeme/te přečíst, dokazuje, že celé dílo končí happy endem. Celá kniha je však napínavá a hned po několika stránkách se ponoříte do příběhu, kdy doslova začnete fandit hlavní hrdince. Fakta v příběhu jsou podána velmi čtivě a jasně, to vše přidává na spádovosti celé knihy. Já sám jsem hltal stránku za stránkou. 

Moji zvědavost a chuť otočit na další a další stránku podporoval také fakt, že mi Anitin příběh osvětloval to, co jsem sám zažil a umožnilo mi to pochopit a vysvětlit si některé zážitky, které jsem zažil sám, v nemocnici na konci roku 2022. 

Závěr 

Knihu mohu jen a jen doporučit. Není nijak rozsáhlá, příběh je vyprávěn jednoduše a vše rychle plyne. I přes to je kniha nabitá důležitými informacemi. A pokud budete skepticky pochybovat o autorčině příběhu, věřte, že je skutečný, právě díky této knize mám možnost, sám pochopit věci, které se mně samotnému děli, které jsem viděl, a které jsem zažil. 

Přeji klidné pohodové čtení.