Skip to main content

Vždy záleží na tom, jak reagujeme na danou situaci. Nezáleží na tom, co se kolem nás děje. Naše tělo a naše zdraví je ovlivňováno tím co si myslíme. Vždy mysleme pozitivně, potom vše bude v pořádku. Pokud jsme v dobré náladě potom naše tělo odolá jakékoli nemoci. Emoce spouští fyziologické změny v těle. Negativní emoce nám ubližují, pozitivní nás léčí.

Takovýmto tvrzením věříte, pokud smýšlíte alternativně mimo vzorce klasické, západní medicíny. Inu až dodnes.

Vědkyně a autorka knihy Molekuly Emocí, Candace B. Pert. Dokázala na základě vědeckého výzkumu zjistit, že opravdu vše co se nám děje má původ v našich emocích a v tom, jak smýšlíme o všem, co se nám v životě děje. Autorka byla primárně neurovědkyně a farmakoložka. Jejím největším objevem byl tzv. opiátový receptor, na který se dokážou vázat ligandy v podobě endorfinu. V lidském těle se nachází stovky až tisíce ještě neobjevených receptorů….

Čtení je to spíše těžší a určitě ne pro vegany či lidi s lehčím žaludkem. Autorka svůj výzkum prováděla na základě zkoumání a pitvání mozků, především těch myších. Objev receptorů odstartoval v 70. letech její kariéru.

Dále je potřeba si také uvědomit, že všechny syntetické drogy, které dnes známe byly objeveny a vytvořeny díky zkoumání lidského těla. Kokain, heroin, LSD a podobně. Ano, tyto drogy si naše tělo dokáže vyrobit samo, a to pouze tu účinnou látku, kvůli které vyhledáváme drogy syntetické. K produkci těchto látek je potřeba stimulovat určité části mozku, nejčastěji hypotalamus či hypofýzu. Pokud však budeme vyhledávat či užívat látky stimulující především endorfin, staneme se na této tělu přirozené látce závislými. Přirozená inteligence těla produkuje endorfiny v přiměřených dávkách. Pokud však užíváme psychofarmaka, ty nutí naše tělo produkovat endorfin ale také serotonin neustále a tělo se jimi zahltí a posléze se staneme závislými na těchto externích stimulech neschopní produkovat vlastní endorfiny či serotonin. Za vším stojí receptory a ligandy, o kterých si povíme o řádek níže.

Receptory a ligandy

Prosím berte na vědomí, že nejsem lékař, proto veškeré myšlenky z knihy budou interpretovány tak, jak jsem je pochopil. Pro lepší pochopení, co je to receptor a ligand si vše představte jako světýlka a vypínače a právě jakákoli naše emoce stlačí vypínač, který rozsvítí žárovky, které jsou v celém našem těle. Dochází tak ke komunikaci mezi fyzickým tělem a mozkem. Tělo zastupuje fyzickou část, mozkem je zde myšlena samotná mysl a myšlenky na které myslíme. Jestli se ptáte zda tělo ovládá mysl nebo mysl ovládá tělo pak je odpovědí, že dochází ke vzájemné komunikaci mezi oběma, a to na úrovni buněk. Nikoli však elektrickými vzruchy. A zde nastupují zmíněné receptory, receptor je většinou protein či skupina proteinů, která se nachází na vnější membráně každé buňky, nejenom buňky v mozku ale v celém těle. Receptor je komunikačním bodem každé buňky s vnějším světem tedy prostředím těla.

Ligandy jsou poté všechny různé hormony, antigeny, léčiva, peptidy či transmitery. Tyto látky vpravené do těla uměla a nebo vyprodukované tělem samotným se navážou na buněčné receptory, zapadnou do sebe jako puzzle. Pokud konkrétní ligand najde interagující receptor pak dojde k reakci těla. Například úleva od bolesti, pocit stresu, pocit euforie, štěstí či viditelné zčervenání v obličeji pokud se stydíme. Všechny hormony, antigeny, léčiva, transmitery a ostatní látky jsou nazývaný souhrnně „informačními látkami“, umožňují totiž nejjasněji a nejpřesněji komunikovat mezi myslí a tělem. Vyvolat štěstí, strach, lásku, hlad a další pocity a emoce. To vše dokáže tělo vyvolávat samo a pokud jsme naladěni na komunikaci mezi tělem a myslí, dokážeme tyto látky tvořit kdy chceme my zcela vědomě. Slovo ligand pochází z latinského ligare „který se váže“. Dle přesné definice se tedy jedná o jakoukoli z malých molekul, která se specificky váže na buněčný receptor a m buňce zprostředkovává informace (z mozku do těla a z těla do mozku). Proto název knihy Molekuly emocí.

Vědecký výzkum autorky Candace B. Pert spojuje v knize výzkum západní medicíny s věděním východního léčení a uzdravování. To co tibečtí mistři z východu vědí již tisíce let je v knize Molekuly emocí dokázáno také vědecky. Meditace nám umožňuje stát se vědomými v komunikaci mezi tělem a myslí a tím spustit sebeléčivé procesy v našem vlastním těle. Kdo se věnuje meditacím, ten už to ví a nyní je to i vědecky podloženo.

Mohu se tu dále rozepysovat o tom, jak rok za rokem autorka pracovala na tom, aby dokázala něco, čemu zprvu nikdo nevěřil, to už bych vás ale připravil o zážitek z knihy.

Hlavní je si uvědomit, že všechno je možné a to všechno máme ve svých rukou, tady máte důkaz na úrovni těla a vědy.

A pokud jste o něčem takovém, jako je síla mysli a emocí věděli, pak ať vám je tato kniha fyzickým potvrzením toho, že máte pravdu.

Závěr a další odkazy na to, co všechno je možné

Tvrzení autorky vycházejí nejen z jasné ho výzkumu, ale také z vlastních zkušeností, kdy se i ona sama ve svém soukromém životě setkala s praktikami východní medicíny, meditace, víry…

Candace B. Pert byla v době práce na tomto objevu neuznávána, zesměšňována a zatracována. Když se ponoříte do čtení této knihy zjistíte, že se mezi řádky skrývá i to, co pod mikroskopem neuvidíte, alespoň ne zcela, alespoň ne zatím.

Mohu říci, že je kniha velmi čtivá a budete chtít číst další, další a další stránku. Odborněji pojaté pasáže jsou proložené, historkami ze života autorky, které jsou vtipné, zábavné a někdy také k zamyšlení. Autorce se velmi povedlo spojení odbornosti, zábavy a vtipu. Člověku tak při čtení nepřijde, že by ztrácel čas se zbytečnými, nic nepřinášejícími příběhy a zároveň nikdo není zahlcen odbornou a vědeckou hantýrkou.

Veškerá moudrost, která je ukrytá v této a dalších knihách na podobné téma je nám lidem odkrývána postupně, jako kdyby náhodou.

Když se však ptáte různých vynálezců a objevitelů převratných teorií, jak a kdy je tato teorie napadla, často odpovídají, že sami nevědí. Jednoduše se vzbudili a myšlenka jako by se jim v hlavě objevila, jako by jim vnitřní hlas napovídal, kudy mají jít, aby objevily cíl své cesty. Podobně dospěla k závěru také autorka této knihy. Musíte však číst důkladně, se zápalem a vírou, že vše je možné.

Já sám jsem se k přečtení této knihy odhodlal po několika letech, kdy ležela netknutá v naší knihovně. Pokud tedy budete mít stejně skeptické názory jako zprvu já, naprosto to chápu. Tato kniha je však nejen čtivá, ale je natolik přesvědčivá skrze hmatatelné důkazy, že dokáže přesvědčit také vaši racionální mysl a pochybující ego.

Právě proto si myslím, že tato kniha stojí za přečtení. Vždy když k vám bude nabubřelé ego promlouvat, že to nemá cenu ať knihu hned zavřete, spálíte a vyhodíte, uvědomte si, že Candace B. Pert, autorka knihy došlo k těmto závěrům na základě vědeckého výzkumu a pitvání krysích a prasečích mozků. Nejedná se o další duchovní, ezotericky zaměřenou knihu při jejíž čtení by musela vaše fantazie pracovat na 150%, abyste psanému textu uvěřili.

Já osobně takovéto autory sleduji relativně dlouho, objevují se v knihách různých žánrů. Mluvím o autorech, jímž byl dán dar objevit něco, co považujeme za nemožné. A tak se z nemožného jednou za čas může stát realita. Candace B. Pert udělala podobný objev jako Albert Einstein při objevu relativity, která byla až do jeho dob nemyslitelná. Autora kterého musím zmínit a o kterého se zajímám nejvíce je J.R.R. Tolkien. Pokud se začtete nejen do knih Pán prstenů, ale také do Tolkienova životopisu a poznámek, jak a kdy jednotlivé knihy vznikaly, dočtete se mezi řádky, že příběhy a postavy nebyly vymyšlené, ale byly pouze přetransformované do takové podoby, aby tomu všemu lidská mysl uvěřila. Mluvíme tady totiž o andělech či Bohu. Faktem je, že Tolkien byl ovlivněn Biblí a náboženstvím a z tohoto vědění při psaní svých knih vycházel.

Omlouvám se za mírné odbočení od vědeckých faktů k abstraktnějším představám. Možná ale začnete nad touto i dalšími knihami uvažovat s jinou myslí, otevřenou myslí, otevřenou tomu, že možná je to i pravda.

Můj osobní názor na tuto knihu je takový, že by si ji měl přečíst každý a čím více lidí si ji přečte tím více uvědomění můžeme dosáhnout jako celek. Ani jedna minuta strávená četbou této knihy pro mě nebyla ztrátou…

Kdo uvěří faktům a začne hledat další informace na toto téma, může se po dočtení knihy podívat na dokument Co mi jen víme, který najdete zde.