Skip to main content

Proč se zpívají ukolébavky dětem, proč bojovníci v dobách minulých šli do boje ze zpěvem a proč se v dnešní době poslouchá techno?

To poslední také nechápu, ale na to, jaký vliv má hudba na naše tělo a mysl se právě teď podíváme.

Každá skladba, píseň má nejen svůj rytmus a rychlost, ale také frekvenci, kterou naše tělo vnímá, i když si to často neuvědomujeme. Hudba otevírá bránu nejen k našemu tělu a srdci, ale do jiných světů a dimenzí a je jen na nás, zda tuto možnost využijeme. Pojďme na to.

Také někdy dostanete husí kůži když slyšíte, jak někdo zpívá nebo když někdo hraje na housle či klavír? To je ono. Když má člověk špatnou náladu a je smutný, má tendence, podvědomě poslouchat smutné a emotivní písničky. Když je šťastný poslouchá pozitivně naladěné písničky. To vše pracuje na podvědomé úrovni. Ale vše jde měnit a ovládat na vědomé úrovni. Stačí jen vědět, že to jde.

Nejde o to, že byste před tím nevěděli, co posloucháte za písničku. Jde o to, že teď už víte proč tomu tak je a můžete to vědomě změnit. Při špatné náladě si pusťte například písničku Žijeme len raz… na místo I can’t smile without you. Vše co posloucháme nás ovlivňuje, pokud při poslechu projevíme emoce, jak ty pozitivní tak ty negativní. Proč? Protože emoce v našem těle spouští proces vyplavování endorfinu při pozitivní emoci a vyplavení kortizolu při negativní (stresové) emoci. Lze tak říci, že emoce ovlivňují fungování našeho těla a nikoli naopak. Skrze mysl, pocity a myšlenky můžeme ovlivnit biochemii v našem těle. Pokud se vyplavují endorfiny pak se tělo uzdravuje a je odolné a téměř netečné vůči virům, bakteriím a dalším negativním vlivům z vnějšku. Pokud je naše mysl nastavena negativně a pesimisticky, nejen že se vyplavuje kortizol, ale také se snižuje imunita a schopnost těla odolávat negativním vnějším vlivům.

Otázku vlivu naší mysli a emoci na naše tělo rozeberu v jiném článku ve chvíli, kdy dočtu právě rozečtenou knihu. Její název zatím prozrazovat nebudu.

Důležité je, připustit si, že jakýkoli zvuk a hudba naše tělo ovlivňuje ať už pozitivně či negativně.

Nejlepší je, představit si hladinu vody, která se třese a čeří ve chvíli, kdy na ni působí zvuk.

Také cestou do práce posloucháte svoji oblíbenou písničku a cítíte se šťastní a klidní? Když se učíte, pustíte si jiný druh hudby než když jdete do klubu? Úplný kontrast lze vidět, když meditujete oproti tomu, když se potřebujete vyhecovat k nejlepším výkonům v posilovně. Jak už jsem říkal, každá hudba má svůj rytmus, rychlost a hlavně frekvenci. Pozitivní vliv poslechu hudby lze ještě podpořit tancem. Tedy fyzickou aktivitou, který mimo jiné napomáhá lepšímu okysličení mozku a krve stejně jako chůze. Stejně tak tanec i zpět snižují hladinu stresu, pomáhají předcházet problémům se srdcem atd. Ale teď už zpět k hudbě a jejímu vlivu na naše tělo. Hudba a samotný zvuk je opravdu široké téma. Protože nás ovlivňuje naprosto vše co slyšíme. Od nečekané rány, které se lekneme přes zvuk kroků, podle kterého poznáme a dokážeme rozlišit, zda jde domů dcera, syn, maminka či tatínek až po vybuchující ohňostroj, který v nás vyvolává obdiv a úžas. Na jiné zvuky jsme zase velmi citliví, pláč novorozence probudí matku i z toho nejhlubšího spánku a v neposlední řadě naše vlastní jméno, to slyšíme i přes všechen hluk kolem nás.

Pro vnímání zvuků využíváme primárně sluch, pravdou však je, že zvuky a hudbu přijímáme a vstřebáme doslova celou plochou našeho těla, proto hudba ovlivňuje a působí na celé naše tělo a nikoli jen na náš sluch.

Pro lepší pochopení teto myšlenky si vezměme meditaci. Meditovat lze při puštěné hudbě, vedení slovem nebo ve zdánlivém tichu, ale i přes to vnímáme vše co se kolem nás děje od závanu větru až po zatroubení auta. A dále, cílem meditace je velmi často léčení emočních i fyzických zranění a nemocí. Hudba tedy opravdu ovlivňuje celé naše tělo. Otázka je, když dokáže hudba léčit a uzdravovat, dokáže také zraňovat? Ano, ano, ano. I když na to většina lidí zapomíná, a tak stejně jako v minulosti já, mnozí vyrážejí na páteční techno akce a v neděli se snaží srovnat své rozlámané tělo a rozladěnou mysl do pořádku za pomoci meditaci a neuvědomují si, že právě frekvence techno hudby nadělala z jejich těla jehelníček.

Stejně tak je to i s dalšími hudebními žánry. Například já jsem dříve poslouchal fantasy hudbu a filmovou hudbu, jako je Pán prstenů, Gladiátor či Piráti z Karibiku. Vždy jsem se cítil nbitý energií tak, že bych mohl skály lámat, nebylo to špatně, problém však vzniká ve chvíli, kdy naakumulovanou energii nevyužijete, a spalujete ji uvnitř svého těla. Ale pokud si energií nabitou hudbu pustíte před nebo během fyzického výkonu v posilovně, pak nabitá energie má kam proudit a vybíjí se. Nezůstává a nedělá paseku ve vašem těle.

Proto si už dávám velký pozor, jaký druh hudbu při jaké činnosti poslouchám. A právě kniha kterou právě dočítám mluví o tom, že takováto pozitivní či negativní energie proudí v našem těle během emočního vypětí. Pozitivní energie vše uvolňuje a umožňuje všemu správně proudit, negativní energie způsobuje v těle bloky, jako když přehradíte tok vody a ta nemá kam přirozeně odtékat a začne se hromadit, hromadit a hromadit. Až v jeden moment naplní kapacitu přehrady tedy lidského těla. A všichni víme co se stane, když se kapacita přehrady překročí. Vše lze a je třeba opět vědomě regulovat a upouštět a nebo si voda, tedy v případě lidského těla energie najde svoji cestu. Už jsem říkal, že můj nejlepší kamarád, kterého znám od školky, je DJ? Měl jsem tedy možnost pocítit rozmanité zvukové frekvence na vlastní kůži. Dříve jsem to neřešil, když si ale dnes zpětně vzpomenu na to, co s mým tělem a pocity dělal rock, house, deep house, techno a podobně, byl vliv zvuku doslova devastující. Před cca 7 lety, kdy jsem začal meditovat, jsem se stal přesně tím, kdo v pátek celou noc paří a v neděli se snaží zachránit pomocí meditace a relaxace.

Historie hudby

Zvuk a hudba nás ovlivňují opravdu dlouho, pojďme se podívat na hudbu a její historii, která je spjata s životy lidí už opravdu dlouho. Doba kdy hudba vznikla nelze zcela přesně odhadnout, první historickou zmínkou je freska v jeskyni, která znázorňuje tancujícího domorodého válečníka, stáří fresky je datováno cca před 40 000 lety. Slovo musica je odvozeno z latiny od slova můza. Charles Darwin přisuzoval vznik hudby jako napodobování ptačího zpěvu. A je to možná tak. Druhým nejlepším způsobem relaxace je procházka v přírodě za zpěvu ptáků, nejlepší je meditace. Nástroje neexistovaly dlouhou dobu, první hudba vznikala za pomoci dupání či tleskání. Mezi první hudební nástroje patří flétny zhotovené z kostí, jejich stáří je cca 37000 let.

K prvnímu rozvoji hudby docházelo v nejvyspělejších oblastech světa. V oblasti Persie, Indie, Číny či Japonska.

Hudba pro zdraví

Celkově poslech hudby snižuje stres, pomáhá navazovat vztahy a je považována za univerzální jazyk. Někdy se můžete setkat s tím, jak autistický člověk, který se nedokáže slovně vyjádřit usedne za klavír a hraje jako virtuóz. Jako kdyby před vámi byl najednou úplně jiný člověk. Hudba totiž umožňuje projevit emoce, pocity a myšlenky všem lidem, i když mají problém se sebevyjádřením skrze slova či psaný text.

Mé vlastní zjištění: Jak už víte, nějakou dobu se zabývám emocemi, myšlenkami, pochopením a ovládnutím vlastní mysli. Díky tomu jsem se v nedávné době dostal k informacím, které napovídají, že autismus, koktání, ráčkování, ale i jiná například chronická onemocnění jsou způsobená často stresem či traumatem, které dítě zažilo v dětství, nedostalo možnost toto trauma vyjádřit a dostat ho ze sebe ven. Stres se tak uloží do lidského těla a poté za nějakou dobu se může projevit v podobě různých onemocnění.

Z vlastní zkušenosti a vyprávění mé mamky mohu říci, že v době kdy jsem byl batole, nebyla atmosféra u nás doma zcela ideální, hektická a stresová. Je tedy možné, že tyto zážitky přispěly k tomu, že se zažitý stres o 12 let později projevil navenek jako zánět v těle. Pokud tedy nyní cítíte, že máte v sobě uvězněné negativní emoce, poslechněte si hudbu a buďte uvolnění, dovolte si to. Stačí říci, „dovoluji si být uvolněný a bez stresu, mám na to právo“. Celý proces uvolnění či jiný konkrétní záměr lze podpořit poslechem hudby na konkrétní frekvenci. O frekvencích si podrobněji povíme dále v článku. Hudba doslova přepisuje buňky v mozku. Proto je důležité, jakou hudbu posloucháme. Zda-li hiphop, vážnou hudbu nebo zvuk o frekvenci 1HZ. Také posloucháte hudbu když se učíte? Děláte dobře, protože poslech zlepšuje paměť, bojuje proti depresi a úzkosti, zmírňuje bolest a další. Hudba pomáhá od bolesti a zlepšuje náladu, to znamená, že při poslechu se vyplavují pozitivní látky, jako je endorfin či serotonin. To vše funguje i na druhou stranu. Když se zaposloucháte do bojovně naladěné hudby, přijde vám, že můžete skály lámat a na bitevním poli byste porazili každého protivníka. Takového vlivu hudby a toxinů v podobě houbiček využívali válečníci berserkové, kteří se beze strachu vrhali do boje v první linii. Halucinogenní přírodní látky byly později nahrazeny látkami a drogami syntetickými. Faktem však je, že všechny látky, které najdeme v dnešních syntetických drogách si tělo dokáže vyprodukovat samo a díky tomu byly syntetické napodobeniny vyrobeny. Proč o tom mluvím? Protože právě zvuky a hudba v lidském organismus aktivují produkci těchto léčivých látek. A takto bych mohl dále a dále pokračovat. Do jaké míry můžeme biochemii v mozku ovlivnit? To je téma již jiného článku. Můžete se těšit.

Než se začnu opakovat, vrhneme se na vliv hudby na čakry a konkrétní frekvence.

Čakry a frekvence

Jak už víte, poslech hudby ovlivňuje celé naše tělo, může nám ublížit, ale také nás vyléčit. Hudbu lze tedy poslouchat vědomě s daným, většinou léčivým záměrem. Jakou hudbu a jaké frekvence? To vám povím právě teď.

Nejprve je třeba připustit, že v lidském těle se nachází 7 čaker, 7 energetických míst, skrze která tělo přijímá energii a distribuuje ji po celém těle. Energie je všude kolem nás. Sluneční svit, voda, emoce, zvuk, hudba. Vše je energie, která nás obklopuje a ovlivňuje. Pokud tento fakt přijmeme a naučíme se jej respektovat a užívat v rámci nejvyššího dobra, můžeme vždy rozhodnout, zda danou energii přijmeme a necháme se jí ovlivnit. Příkladem je hádka s jiným člověkem. Je na nás, zda v hádce emočně vybouchneme, to znamená, že jste přijali negativní energii druhého člověka a umožnili agresorovi uzmout část vaší pozitivní energie, vy se poté cítíte vyčerpaně a agresor naopak.

Pokud do hádky vstoupíte racionálně a vyřešíte ji pomocí argumentů, pak energii neztratíte, váš mozek přijme fakt, že je vše v pořádku a začne vyplavovat mimo jiné životně důležité endorfiny.

Než se dostaneme k samotným frekvencím, které nám můžou pomoci při sebeléčení, přitahování hojností, štěstí, lásky a dalších věcí, které si v životě přejeme, si musíme něco povědět o čakrách. Je to 7 oblastí v lidském těle přes které přijímáme energii. Naše tělo vstřebává energii skrze celou svoji plochu, ale oněch 7 míst jsou energetická centra, přes které proudí energie nejvíce. Každé energetické místo, dále čakra zastupuje určitou oblast v našem životě. Abychom se cítili silní, zdraví, plní energie, a aby se nám dařilo ve všech oblastech života, je třeba, aby energie skrze čakry správně proudila a právě hudba nám k tomuto správnému a potřebnému proudění může napomoct, může nám čakry aktivovat, uvolnit, provzdušnit, ale také nám může čakry zablokovat a energii zastavit či blokovat. Velmi často je energie blokována částečně, ve výjimečných případech energie skrze čakry a naše tělo neproudí vůbec. V takové chvíli se cítíme unavení, jsme nemocní nebo se nám zcela nedaří například v oblasti vztahů či financí.

Vezměme to tedy postupně od 1. čakry, to je čakra kořenová, proudí zde energie červené barvy, a tato čakra nás ukotvuje s hmotným světem tady a teď. druhou čakrou je čakra sakrální, barva oranžová a ztělesňuje sexualitu, hojnost a tvořivost, třetí čakra solar plexus má barvu žlutou a znázorňuje naši schopnost vůle, projevu, seberealizace a často splněná přání a zdraví. V této čakře je usazeno naše zdraví, pokud není činnost této čakry stoprocentní, pociťujeme to skrze nemoc. Další čakrou je srdeční, zastoupená je zelenou barvou a nachází se v oblasti hrudníku. 5. čakra je čakra krční, představuje schopnost komunikace a symbolizuje ji modrá barva. Předposlední čakra je třetí oko, nachází se mezi očima a je naším spojením s duchovním světem a často představuje tzv. 6.smysl. Skrze 3 oko vnímáme energie a bytosti, které se nacházejí v jiné než naší, očima viditelné dimenzi. Poslední čakra je fialová, čakra korunní a je naším přímým napojením na vesmír a vesmírnou energii. Čakry si zaslouží samostatný článek, toto téma je velmi rozsáhlé. Bylo třeba je zde zmínit alespoň okrajově, protože hudba a jiné zvuky ovlivňují naše tělo, psychiku, emoce a pocity nejvíce skrze tato centra, skrze čakry. Jak již bylo zmíněno, ke správnému fungování čaker si můžeme pomoci poslechem hudby na určité frekvenci a ne hiphop ani techno nám nepomáhá. Pojďme se na to podívat podrobněji.

Zvukové frekvence (Hz), které jsou pro nás nejen léčivé…

Různých přístupů k hudbě, zvukům a frekvencím, které nám pomáhají je nespočet. Zvuk křišťálových mís je léčivý, zvuk bubnů motivující pro zvýšení adrenalinu. Specifický je také zvuk a hra na dudy. Pokud se při poslechu dud cítíte nekomfortně, nepohodlně, jako kdyby jste nebyli ve své kůži a hned běžíte tu hroznou hudbu vypnout, pak je to známka toho, že je ve vaší blízkosti nebo přímo ve vaší auře energetická bytost, která tam nemá co dělat a škodí vám. Já osobně když mám pocit, že nejsem tak úplně sám, pustím si nějakou tu skotskou lidovou písničku a mám jasno. Vážná hudba podporuje soustředění, paměť a je tedy vhodná při učení. Veselé písničky podporují dobrou náladu, smutné písničky nikoli. Pojďme se však podívat na konkrétní frekvence, které můžeme poslouchat již s konkrétním záměrem.

Základní rozdělení můžeme říct takto: hudba na dodání energie a probuzení, hudba proti stresu, hudba pro lepší spánek, hudba pro podporu mozku a paměti, a dále již podle konkrétních čaker, na zvýšení vibrací, léčení, otevření srdce pro lásku a vztahy, hudba hojnosti, hudba splněných přání…a takto bych mohl pokračovat dál a dál. Nyní už zmíním konkrétní frekvence se kterými jsem se setkal. Pokud budete chtít aktivovat a podpořit jednotlivé čakry, hledejte hudbu vždy pro tu konkrétní, srdeční, solar plexus… Hlouběji čakry probereme až v separátním článku.

Solfegio frekvence – Pokud se budete chtít zaměřit na léčbu každé čakry jednotlivě, pak vás zajímají solfeggio frekvence, jejich poslech harmonizuje čakry každou zvlášť.

396 Hz – kořenová čakra
417 Hz – sakrální čakra
528 Hz – solar plexus
639 Hz – srdeční čakra
741 Hz – krční čakra
852 Hz – třetí oko (čelní čakra)
963 Hz – korunní čakra

Můžete si všimnout, že čím výš čakra je od kořenové, která nás propojuje s hmotou tohoto světa až po korunní čakru, která je naším spojením s vesmírem, Bohem, anděly… Tím vyšší frekvence je třeba poslouchat.

Léčivých 432 Hz

Meditace, relaxace a podobně nejčastěji využíváme pro sebeléčení či proti stresu, proto také frekvence 432hz je jedna z nejznámějších. Této frekvenci se také říká frekvence harmonie a lepší duševní pohody. Je to způsobeno tím, že tato frekvence ovlivňuje také chemii v mozku a napomáhá uvolňování pozitivních látek (serotoninu, dopaminu, endorfinů). Poslech této frekvence napomáhá při meditaci zpomalit dech, zklidnit tep a tlukot srdce, snížení tlaku, zlepšení spánku, zpomalení trávení a tím umožní tělu spustit proces sebeléčení. Pozitivní dopad meditace je nejlepší podpořit půstováním. Nejčastěji jíst 3x denně a v čase lačnění nic neuzobávat. Minimální doba mezi jídly jsou 3 hodiny. Ale zpět k frekvencím.

Nejdříve začnete uklidňující vliv frekvence 432 pociťovat na svém dechu. Najednou vám bude stačit nádech každých 5 sekund, později každých 10 sekund. Osobně si pamatuji pocit, jako by mezi nádechem a výdechem byla celá věčnost. Byl to pocit, jako bych dech skoro nepotřeboval a při tom jsem byl zcela uvolněný a v klidu. To vše chce však praxi a nedá se nic naplánovat. Taková pocity naprostého uvolnění přicházejí během meditace spontánně a neplánovaně. Do ničeho se nenuťte a nekárejte se pokud zrovna potřebujete dýchat rychleji, dýchejte přirozeně, tělo si najde svoji rovnováhu. Pozitivní dopad této i jiných pozitivních a podporujících frekvencí lze pozorovat až na buněčné úrovni. Tomu se budeme věnovat v dalším z článků.

Škodlivá frekvence 440 Hz?

Protipólem frekvence 432 Hz, která naše tělo léčí, je frekvence 440 Hz. Tato frekvence naše tělo doslova rozlaďuje a narušuje harmonii, klid a pohodu, kterou navozuje 432 Hz. Právě tato škodlivá frekvence „vznikla, byla objevena“ v 19. století. Tento kmitočet byl „nařízen“ jako společný pro všechny orchestry, aby byly sladěný na stejnou frekvenci. Tedy opět výmysl lidí podobně jako změna času, který lidskému tělu více škodí než pomáhá. Frekvenci 432 Hz neoficiální či alternativní proud vědy uvádějí, že na této úrovni vibruje samotná planeta země, vesmír a je tak s ní spjaté samotné bytí lidstva. Při poslechu 432 Hz se tak nejen přibližujeme našemu tělu a duši ale jsme v přímém spojení s vesmírem, planetou zemí a energetickou informační sítí, ze které můžeme nejen „stahovat“, získávat potřebné informace, ale také „nahrávat“ vysílat naše přání. První internetová síť (arpanet) vznikl v roce 1969. Myslíte si, že ji vymysleli lidé? Omyl.

Frekvence 0,1 Hz: Komunikace mezi srdcem a intuicí

Také jsem si dříve myslel, že musím mít ty nejlepší sluchátka, díky kterým uslyším hlavně basy, středy a výšky v písničce až mi to hlavu utrhne. Máte to stejně. Pravdou je, že zvuk nemusíte téměř slyšet, a i přes to takový zvuk silně působí na naše tělo. Říká se, že věci, které si opravdu přeješ nevymyslíš, ale musíš je cítit ve svém srdci. Potom poslouchejte frekvenci 0,1 Hz, která vás propojí s vaším srcem, které k vám promluví skrze vaší intuici. Stačí tak při poslechu naslouchat svému vnitřnímu hlasu a pokud odpověď nepřijde, nezoufejte. Dozvuk této i jiných frekvencí můžete zaslechnout i několik dnů po samotném poslechu. Pokud položíte otázku, odpověď přijde vždy. Je třeba jen naslouchat.

Alfa vlny

Alfa vlny testuji na sobě v posledních měsících. Objevitelem jejich pozitivních účinků na naše tělo je José Silva, který o nich píše v knize: Silvova metoda, kterou mám plánu si brzy přečíst. Proto zatím mohu říci, že tato frekvence člověka také zklidňuje, pomáhá mu soustředit se na svůj cíl, zlepšuje rozhodování a je ideální k poslechu pokud jde o finance, práci či byznys. Více o těchto vlnách v souhrnu knihy Silvova metoda, tedy až ji přečtu.

Závěr

Co povědět v závěru tohoto rozsáhlého článku? Je třeba připustit, že nás hudba a zvuky ovlivňují více než si možná myslíme a připouštíme. S touto informací se můžete zcela vědomě rozhodnout, zda chcete své tělo léčit či ho zraňovat. Frekvencí, které můžete poslouchat s konkrétním záměrem je opravdu hodně.

Pravdou ale zůstává, že poslech jediné frekvence 432 Hz vás spojí nejen s vámi samotnými a vaší duší, ale se samotným bytím světa a s vesmírem. Hlavně vše v klidu a v pohodě. Z vlastní zkušenosti doporučuji začít s poslechem této frekvence a až se budete cítit, můžete si přidat do repertoáru další. Může to být za týden, za měsíc nebo třeba za rok. Hlavní je praxe. Jakékoli pozitivní, léčivé frekvence nemusíte poslouchat při meditaci v lotosovém květu. Já poslouchám při cestě v MHD, před spaním, při chůzi nebo při vaření. Fantazii se meze nekladou. Nyní už tento dlouhý článek ukončím, informací je zde opravdu, opravdu hodně. Pokud vás bude cokoli zajímat nebo bude něco nesrozumitelné, neváhejte mi napsat a já článek upravím nebo dopíši podrobnější informace. jako zdroj poslechu můžete využít youtube, kde je nahrávek různých frekvencí nepřeberné množství. Dnes se roztrhl pytel s různými meditačními a relaxačními aplikacemi, ty si do začátku opravdu stahovat nemusíte.

Na závěr lze říci, že poslech téměř jakéhokoli žánru hudby občas nevadí, jen je třeba naslouchat svému tělu a pocitům, a tak vědět co naše tělo zrovna potřebuje slyšet. Tímto článkem vás nechci odrazovat od poslechu vaší oblíbené hudební skupiny. Na druhou stranu musím upozornit, že techno, různé druhy house music a podobné žánry jsou nevhodné v jakoukoli dobu. A to říkám i přes to, že je můj nejlepší kamarád DJ, ale on to určitě pochopí. Možná právě proto jsem na některé z jeho nočních akcí již několik let nebyl.

Doufám, že si tento článek také přečte. Abych si ho udobřil, mám radost, že hraje i na jiných akcích, jako jsou svatby, firemní akce atd. a je opravdu dobrý ve svém oboru.

Také se musíte na párty při poslechu právě zmíněné hudby opít, abyste tzv. rozuměli tomu co se kolem vás děje? To je přesně ono, při normálním stavu bytí byste techno nejspíše neposlouchali. Asi víte o čem mluvím. Někde v této nebo v jedné z mnoha dimenzí už určitě existuje klub, kde se hraje hudba pro uzdravení ducha, těla i mysli, tak to skutečně je, věřím tomu.

Mým přáním je, ať vás článek inspiruje a hudba léčí. Těším se na vaši zpětnou vazbu. Vše prosím berte jenom jako inspiraci, nikoli dogma.

Leave a Reply