Skip to main content

Co je to stomie a proč na stomika někteří lidé koukají mezi prsty. Proč si stomik myslí, že na něho lidé koukají skrz prsty.

Dnes budu mluvit opravdu otevřeně, protože i tohle k mému životu patří. jste připravení?

Před 8 či 9 ti lety jsem se nedobrovolně přidal mezi skupinu tzv. stomiků. Pár let poté, co mi lékaři řekli, že mám Crohna a já jsem se rozhodl se uzdravit. Podobně zlomový okamžik, který si budu navěky věků pamatovat nastal právě pár let poté, když mi stomie vstoupila do života.

Stomie aneb střevní vývod

Stomie je tenké či tlusté střevo vyvedené ven z těla skrze dutinu břišní. Pokud je stomie vyvedena z tenkého střeva, pak je to ileostomie a bývá většinou na pravé straně břicha není to však pravidlem. Pokud je stomie vyvedena z tlustého střeva pak je to kolostomie a bývá většinou vyvedena na levé straně břicha, ale opět to nebývá pravidlem. Střevo je kryté neprodyšným pytlíkem nalepeným na podložce, která je již v dnešní době vyrobena z velmi přátelského materiálu pro tělo. Pod samotnou podložkou je krycí pudr, film a může být také tzv. vyplňovací kolečko případně vyplňovací pasta. Velikost střevního vývodu se neustále mění s tím, jak střevo pracuje. Někdy je vystouplé více jindy méně. Celý set podložky a sáčku vydrží na těle většinou 2-3 dny. Poté se celý set speciálním sprejem odlepí, pokožka očistí a nalepí se vše nové. Na podložce jsou většinou 2 poutka za která lze uchytit přídržný pásek, který napomáhá přilnavosti pomůcky k tělu. Vše potom může chránit a zakrývat stomický pás, který vypadá podobně jako kýlní pás. Stomický pás je však uzpůsoben právě na uschování stomického pytlíka a poskytuje stomikovi diskrétnost, komfort a možnost obléknout klidně i smoking. Problém však je, že tuto, pro mě nedocenitelnou pomůcku neznají stomici ani lékaři. To mělo dopad na nedávné ukončení prodeje a distribuce stomické kapsy pro širokou stomickou veřejnost v České republice. Ale já to změním.

Mýty a fakta o stomii

Na své cestě k uzdravení Crohnovy choroby a ileostomie jsem se setkal s mnoha názory, která považuji za mýty a omyly a dnes se o ně s vámi podělím. S prvním z nich jsem se setkal jen pár dnů po operaci. Seznámil jsem se se slečnou, která mi mimochodem moc pomohla, především v začátcích, kdy jsem i já byl rozklepaný jak osika a nevěděl jsem co mám od vývodu čekat. Nikdo není dokonalý, i ona se v jedné věci pletla. Pověděla mi, že se stomií budu muset nosit volné oblečení, trička, mikiny, aby stomický pytlík nebyl vidět. Jako vážně? Už od základní školy jsem nosil košile a na střední škole také saka a obleky. Moje mysl se s tímto faktem nesmířila: „já budu nosit košile a saka stále,“ řekl jsem si. A opravdu tomu tak bylo. Dodnes mám ve skříni možná 10 sak a 5 obleků. Když si obléknu bílou košili a oblek, nikdo nic nepozná a není nic vidět. Příkladem je toho můj kamarád, který si toho, že mám stomii všiml až po téměř 2 letech. Proto milí stomici začátečníci, nebojte se vypadat jako štramáci. Stomie neznamená konec gentlemanů v Čechách. Saka můžete nosit i dál. Musím se přiznat, že po posledním zážitku v blízkosti smrti si začínám uvědomovat, že nezáleží na tom, co mám na sobě, ale co máme v sobě. I já teď nosím rád tričko a tepláky. Je tomu tak.

Setkal jsem se také s otázkou, zda střevní vývod bolí. Například když se mačkáme ve zmíněném obleku. Jednoduše, stomie nebolí. Na střevě nejsou nervová zakončení. Může tedy pálit pokožka pod podložkou, je možné také cítit tlak při průchodu stravy. Na to je třeba, dávat si pozor a snížit porce nebo upravit jídelníček. Pokud je stomie v pořádku, pak ale nebolí. Tím se dostáváme k dalšímu mýtu a omylu. Byl jsem již několikrát v nemocnici a ptají se mě na to i známí a přátelé. Můžeš si na stomii lehnout. Ještě zvláštnější je, že v samotné nemocnici mi kolikrát sestřičky řekli, ať si lehnu na břicho. Že přeci stomie nevadí. Nevím jak to mají jiní stomici, ale já zastávám názor, že lehnout si na střevo, které je vyvedené ven z břišní stěny je holý nesmysl. A držím se prvotní rady svého gastroenterologa, kterou jsem dostal před lety. Na stomii se nelehá. Pravdou je, že člověk přijde o možnost masáže, ale věřím, že i to v budoucnu možná změním. Jak jsem psal výše, na střevě nejsou nervová zakončení. I to způsobuje, že se střevo vyprazdňuje samovolně. Odpovím tak na další častou otázku. Ne, stomik nemůže střevo ovládat, nemá nad jeho pohyby kontrolu. Ani tak není třeba, stomie se bát. Já sám jsem s pocitem ostychu bojoval několik let, prakticky dodnes. Když jsem dříve odlepil podložku, bál jsem se stomie dotknout, abych jí neporanil, aby to nebolelo, bylo to divné. Neustále se objevovaly tyto myšlenky v mé hlavě. Když bylo potřeba pokožku očistit a odstranit chloupky, aby podložka dobře držela a netvořily se pod ní bakterie, byl to pro mě dlouhá léta problém. Nebojte se stejně jako já, buďte odvážní. Stomie je vaší součástí, komunikujte s ní, buďte za ní vděční. Radujte se ze života.

Proč to říkám? Protože stomie neznamená konec života, ale často nový začátek aktivního a naplněného života. Setkal jsem se se stomiky, kteří byli pesimističtí a byli přesvědčení o tom, že stomie znamená konec života odsouzeného k tomu, být zavřený neustále doma a nikam nechodit. Tak tomu není. Stomie není vidět. Lze s ní cestovat, tančit, sportovat či plavat. Nebo vzít oblek a vyrazit do Národního divadla. Střevní vývod není nemoc, je to často řešení nemoci. Nejen Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy. Ale také rakoviny. Střevní vývod má odlehčit a umožnit organismu zahojení a vyléčení zánětu či jiného problému v zažívacím traktu. S vývodem tak ustoupí bolesti a člověk se opět může začít věnovat svým koníčkům a dalším věcem. Ale každý se bojí, tomu rozumím. I já jsem se bál když jsem měl jít na opeaci střevního vývodu. Nebojte se ani odsouzení ostatních lidí. Stomie opravdu není vidět. Napomáhá tomu nejvíce stomický pás. Jehož výroba a dovoz do České republiky skončil. Mohu prozradit, že pracuji na vyřešení tohoto problému. Věřím, že nové stomické kapsy budou. Ten čas přijde.

Na závěr zmíním snad největší mýtus, který podrývá sebevědomí snad všem stomikům a téměř se to stalo i mě. Když jsem se před několika lety setkal na stomickém setkání s nepříliš pozitivním stomikem. Zeptal se mě, zda mi stomie brání, stejně jako jemu, v navazování vztahů. Byl to další zlomový okamžik, který si budu pamatovat. Odpověděl jsem, že mi stomie v ničem nebrání. Okamžitě jsem si tento pocit zafixoval a vnitřně jsem se rozhodl, že mi stomie v navazování vztahů nikdy bránit nebude. Prostě ne. Nevím, zda mě lidé a ano především ženy za stomii odsuzují nebo na mě koukají přes prsty. Prostě ne. Ono setkání a jednoduchá otázka se mi natolik vryla do paměti, že mi stomie již nevadí. Naučil jsem se o ní přirozeně mluvit, sdílet zkušenosti, rady a triky. Berte to milí stomici stejně tak a budete mít o mnoho jednodušší život. Všichni jsme dokonalé bytosti, zrozené k zázrakům. Samotné bytí tady a teď je zázrak a já za to z celého srdce děkuji.

A vy, milí nestomici. Prosím respektujte nás a neodsuzujte. Všichni jsme tady a teď. Všichni můžeme přijímat i dávat. Rozdávat radost i lásku. Všichni jsme si rovni.

Prosím, žádné závěry: Nechte to na něm

Když se člověk dozví o někom, že má stomii, snaží se ho litovat. Tak to prosím nedělejte. Pokud člověka litujeme pak podrážíme jeho sebedůvěru. Většina stomiků se cca po 2-3 měsících s vývodem sžije a většinou ani neví, že nějakou stomii má. Berte stomika jako sobě rovného. Z vlastní zkušenosti vím, že tomu tak často nebývá. Nerozhodujte za stomika co může dělat a nemůže, co může jíst a co nemůže. Stomik je se stomií velmi silně propojen, jako každý nestomik se svojí rukou, nohou či hlavou. Proto naprosto přesně ví, co si může dovolit, a co může sníst. Se stomií lze také sportovat nebo plavat. Chcete stomika někam pozvat a nevíte, zda například daná restaurace bude pro něho vhodná? Nedělejte závěry za něj. Zeptejte se ho, naprosto normálně a přirozeně, zda se akce chce zúčastnit a on vám odpoví.

Proč to zmiňuji? Sám jsem se několikrát dostal do situace, kdy jsem se dozvěděl, že kamarádi byli o víkendu na super akci, ale mně o ní neřekli. Protože si mysleli, že bych nešel. Věřte, že tímto přístupem urazíte stomika více, než když se ho zeptáte, kolikrát byl dnes na toaletě. Nedělejte závěry za nás, za stomiky. Během dne v závislosti na množství snědeného jídla se sáček na těle přirozeně plní. Při větším naplnění je pod oděvem zřetelná a nepřehlédnutelná boule. Podobně jako je vidět rozepnutý poklopec. A stomik o tom velice dobře ví. Právě ale nemusí být příležitost nebo dostupná toaleta, ale zkušenější stomik většinou nedá na sobě poznat žádnou nervozitu. Tedy pokud na onen sáček nebudete civět jako na výkladní skříň. Tak to prosím nedělejte. Stomika to znervózňuje více než samotná nálož ve stomickém sáčku. Stomik je běžným člověkem jako každý z vás. Jen s tím rozdílem, že nemusí na toaletu zase tak často a tak urgentně.

Výzva závěrem

Na závěr povím, že je třeba respektovat každého na tomto světě. Rozdávejte respekt, lásku a uznání všem bez rozdílu. A hlavně sobě. Dnes více než kdy jindy bych vás požádám o sdílení tohoto důležitého článku. Můžete jej poslat úplně všem od své rodiny po přátele. Jestli znáte někoho se stomií, popovídejte si s ním na toto téma. Dejte mu možnost s vámi sdílet své pocity. Pokud žádného stomika ve svém okolí neznáte, poděkujte za to, že jste zdraví a pošlete ve své mysli lásku a respekt všem stomikům na tomto světě. Pouhá myšlenka stačí.

Leave a Reply