Skip to main content

Co je to vytělesnění

Hned pro začátek povím. I když zde vysvětlím co to je vytělesnění nechci tuto praktiku tímto článkem nikoho učit ani jej k ní nabádat. Oproti meditaci, u vytělesnění již jsou určitá rizika život ohrožující a pokud je zde mezi čtenáři někdo koho to opravdu zajímá, spojte se semnou a já vás spojím s někým kdo mě samotného o vytělesnění hodně naučil. Ono totiž z googlu se tohle moc naučit nedá.

Když se zkusíme podívat do minulosti, jako první je s pojmem vytělesnění tedy embodiment spojováno jméno René Descartes ze 16. století, který mluví o tzv. dualitě těla a mysli. Kdy mysl je přirozená a dokáže fungovat samostatně bez vlivu těla. Na druhou stranu tělo bez mysli, a naopak nemohou fungovat. Propojení a provázání mezi tělem a myslí je neodmyslitelné. Díky tomu jsme tady a teď. Pro lepší představu můžeme vše rozdělit do dvou skupin. A to: fyzické tělo, mysl a ego a druhá: duše, duch a intuice. Ego vychází z mysli. Intuice potom ze srdce, které je přímo napojeno na naší duši. Také vám už někdy někdo řekl ať se rozhodujete srdcem? To je přesně ono. Jednoduše řečeno jde o to samé, jako když mluvíme o vytělesnění tedy oddělení myšlenek od fyzických projevů těla. Některé zdroje poté uvádí prapůvod myšlenky vytělesnění až v 5. století př. n. l. Nebudeme však zabředávat do dávné minulosti.

A co to vytělesnění vlastně je? Jednoduše řečeno, jedná se o stav, kdy naše duše opustí na krátký čas naše fyzické tělo. Tedy emoce a pocity se oddělí od hmoty a od reality tohoto světa.

Kdy k vytělesnění dochází?

Nejčastěji dochází k vytělesněí nejspíše nevědomě při klinické smrtí, kdy tělo na pár okamžiků či minut zemře a duše tak vystoupí z těla. Zde nastává ten okamžik rozhodnutí, zda se duše do těla vrátí či nikoliv. Zda o tomto zážitku může člověk poté vyprávět či nikoliv. Musím se, ale hned opravit nejčastěji k vytělesnění dochází při spánku téměř každou noc. Vybavíte si někdy pocit jakobyste ve spánku létali a při probuzení jako byste spadli zpátky do postele? To se právě vrátila vaše duše do vašeho těla. Děje se tak, protože naše duše je svobodně myslící entitou, jsme to vlastně my, nespoutaní a neomezení hmotným světem. Proto pokud vám něco napovídá váš vnitřní nepopsatelný pocit či intuice, právě k vám promlouvá vaše duše, která je odproštěná od mysli a především od ega, proto právě duše vám může nejlépe poradit. Aby vám mohla co nejlépe radit, abyste vy sami sobě mohli co nejlépe radit musí duše občas odejít a načerpat potřebné vědomosti z kolektivního vědomí či akášistické knihovny. Já vím, já vím zase moc nových výrazů, slibuji, že se můžete těšit na nové a nové články kde vše rozebereme. A proč se o vytělesnění tolik neví, a když už se o tom mluví, je to jako kdyby něco mystického? Protože je to za hranicí logiky a exaktní vědy. Přitom je třeba jenom uvěřit. Mnoho lidí uvěří na samotné hranici života a smrti. Proto věřím, že vám tento článek může pomoci uvěřit a nezacházet až tak daleko, jako jsem zašel například já.

Já osobně musím projevit největší vděčnost za to, že jsem tímto zážitkem prošel a hlavně, že jsem se vrátil. I když si ten moment příliš nepamatuji, vrací se mi vše ve snech a momentech Déjà vu. Vytělesnění je až daleko za hranicí meditace. Meditace je prvním krokem k vytělesnění. Když se totiž někomu podaří dostat do hluboké meditace, může mít dle mých vlastních zkušeností pocit, jako by létal a pak a pak pocit kdy se mravenčení po celém těle změní a člověk jako by necítil nic. Dech se zpomalí a dále už je to na každém z nás, jak daleko se odváží zajít. Jak by řekl můj 12 ti letý bráška, to se nesmíte bát pustit svého těla a jít. Já však silně nedoporučuji tuto praktiku. A už vůbec ne pod dohledem. Abych se však vrátil k tématu. Když jsem prošel klinickou smrtí a byl jsem, jak jsem se později dozvěděl 4 dny v umělém spánku, byla moje duše mimo mé tělo a byl to právě můj bráška a jen pár dalších blízkých, kteří semnou komunikovali.

Dle slov brášky bylo v tu chvíli jen a jen na mně, zda se do tady a teď vrátím a já jsem se s vděčností v srdci rozhodl vrátit. Asi tu mám ještě splnit nějaký úkol a třeba jeden z nich je napsat tento článek. Nevím, nechávám vše otevřené. O samotném vytělesnění moc odborných knih nevypovídá, je to z toho důvodu, že to nelze tak úplně vědecky dokázat a vše je založeno na výpovědích a zkušenostech lidí, kteří dostali dar o tomto zážitku vyprávět. Někdo viděl anděly, někdo jiné světelné bytosti. Já jsem viděl zářivá, barevná světla a členy své rodiny. Ano, byl jsem pod silnými opiáty, ale některé vjemy a zážitky si lidská mysl prostě jen tak nevymyslí a zatím nejsilnější Déjà vu jsem měl při sledování filmu Avatar 2, ale nebudu nic prozrazovat.

O to zajímavější je, že jsem asi měsíc před tímto zážitkem blízké smrti požádal onu již zmíněnou známou, aby mi s vytělesněním pomohla, abych se mohl tak zbavit bolestí a ona mi to rozmluvila s tím, že člověk musí být ve velmi dobré fyzické i psychické kondici, aby tento proces vědomě ukočíroval. Přání však bylo vysloveno a nejspíše velmi silně. Inu dávejte dobrý pozor na to, co si občas přejete. Mám na paměti ještě dalšího člověka, u kterého jsem se poprvé s pojmem vytělesnění setkal, ale opravdu nechci nikoho nabádat, proto si jej nechám pro sebe a na vyžádání.

Vytělesnění z pohledu vědy

Nechci zde polemizovat o složitých představách, zda je něco možné či nemožné a pokud to tak je, zda se jedná o vědecky dokázaný fakt. Ukáži jen na pár příkladech to, o čem jsem hovořil na začátku článku. Tedy oddělitelnost a soběstačnost mysli od těla. Je jen a jen na nás, jak naše mysl zareaguje na jakoukoliv situaci v našem životě. Uveďme si to na placebo efektu. Když někomu podáme kostku cukru a řekneme, že se jedná o účinný lék pak to člověk může takto přijmout a kostka cukru má stejný, léčivý efekt, jako jiný prášek s léčivou látkou uvnitř. Mysl jde tedy ovládat bez ohledu na to, co se nám skutečně děje. První zmínky o placebo efektu jsou z roku 1572. Tehdy francouzský filosof Michel de Montaigne napsal, že mnohé léči i samotný pohled na lék. O placebo efektu hovořilo od té doby nevědomě hodně myslitelů. První doložitelný pokus se uskutečnil v roce 1799 a provedl ho Britský psycholog John Haygarth. Ten tuto metodu použil u pacientů s revmatismem. Své výsledky shrnul v knize: ”On the imagination as a Cause and as a Cure of Disorders of the Body.” Asi není potřeba zde více tuto knihu rozebírat. Haygarth nepoužil výraz placebo. Tento výraz byl ještě na více, jak 100 let ne zcela pochopen. Poprvé byl výraz placebo efekt použit v roce 1920 a ještě později během druhé světové války. Americký anesteziolog Henry K. Beecher zkoumal placebo efekt při používání morfia pro zraněné vojáky.

Jak funguje placebo a síla naší mysli a pozornosti, mohu říci také z vlastní zkušenosti. Co se stane, když vás bolí hlava a vy se najednou kopnete do palce nebo říznete do prstu. Také najednou na bolest hlavy zapomenete? Otázka je, zda by šlo tohoto efektu odpojení od bolesti dosáhnout také cíleně. Ano jde to. Když mě začalo bolet břicho, šel jsem si lehnout a podívat se na film a bylo po bolesti. Někdy to ale nefunguje. Mysl je natolik zafixovaná na danou bolest, že je potřeba ji vytrhnout něčím drsnějším, a to právě jinou bolestí. Teď si vzpomínám na zážitek někdy před dvěma lety. Šíleně mě bolel zub a nezabíral ani silný prášek na bolest. Šel jsem tedy vařit, abych na bolest zapomněl. Nepomohlo to. Později odpoledne přijela známá a natírali jsme futra u dveří bílou barvou. Během práce se mi podařilo barvu vylít. Zničil jsem si koberec a čekalo mě uklízení zasychající barvy z kachliček snad na celém balkonu. A co myslíte? Šílená bolest byla pryč a vystřídala ji frustrace z toho co se stalo. Jde to tedy na obě strany a dál už je to na nás. Zda naši mysl zaměřme na to pozitivní nebo negativní. Základní princip vytělesnění tak můžeme používat dnes a denně. Stačí si představit, že mysl může rozhodovat o všem. Bez toho, aniž by ji ovládalo vnější okolí.

Je vytělesnění nebezpečné?

Nakolik je vytělesnění nebezpečné? Pokud k němu dochází při klinické smrti, lze říci, že velmi. Lze vytělesnění dosáhnout bez přiblížení se hranici smrti? Ano. Jak se to lze naučit? Vůbec ne snadno a po léteh meditací. Sám mám vůči tomuto procesu respekt a učit to nebudu. Znám někoho, kdo to dokáže naučit? Ano, ale i tento člověk se to vždy snaží rozmluvit. K dosažení stejných výsledků pro běžného smrtelníka sta

í bohatě meditace. Vytělesnění a meditace je jako v pánské módě frak a oblek. S oblekem dnes uděláte stejnou parádu jako s frakem a zase není třeba to tak přehánět a být over dress code. Ne nadarmo se frak dříve a občas i dnes obléká jen do rakve. To prosím berte s nadsázkou, snažil jsem se jen o názorné přirovnání. Jednoduše řečeno, tady už jde o život. Praktika vytělesňování není pro za

átečníky ani mírně pokročilé. Berte tento článek, jako teoretický. Nikoliv jako výzvu k akci. Ani já sám jsem si zatím na vytělesnění netroufl. Myslím, že k tomu člověk musí dospět a sám ucítí až přijde chvíle kdy bude připraven. Co bych poradil? Naslouchejte vašemu tělu a ono vám samo řekne, zda už je připraveno. Věříte na dobro a zlo? Že existují lidé dobří a zlí? Věříte na posmrtný život a duchy? A teď jsem vám řekl, že naše duše může opustit naše tělo a nemusí se do něho vrátit. Dalším rizikem je, že se do našeho těla vrátí duše nebo lépe řečeno entita. Tato duše však nemusí být vždy naše. Pokud nejsme na vytělesnění fyzicky a psychicky připravení, může se stát, že naše tělo obsadí jiná duše či entita. Připadá vám to jako sci-fi? Ono ale není, některé věci z hororů se opravdu mohou stát. Někdy je opravdu těžké, napsat to, co jsem viděl a zažil. A při tom, aby to nevypadalo, jako že jsem se zbláznil.

Závěrem: Meditace vs vytělesnění

Při meditaci dochází pouze ke změně stavu vědomí. Při vytělesnění opouští naše duše naše tělo. Při meditaci žádné nebezpečí nehrozí, pokud nemeditujete za volantem. Při vytělesnění člověk v ohrožení je. “Dobře” provedená meditace poslouží lépe než nepovedený pokus o vytělesnění. Meditace je jednodušší než vytělesnění. Naučení meditace trvá kratší dobu než se naučit vytělesnění. Prvním krokem k dosažení vytělesnění je meditace.

Na závěr dnešního článku všem přeji mnoho úspěchů a uvolnění při meditaci a jestli se někdo bude pokoušet i přes mé silné nedoporučení pokoušet o vytělesnění…nedělejte to


Chcete i dnes nějaký praktický úkol? Meditujte i dnes.
A může také tento článek sdílet na svém Facebooku. Vám to moc času nezabere a mně to moc pomůže, děkuji.