Skip to main content

Nezapomínejme na naše nejdůležitější, cirkadiánní hodiny

Hodinky, ty na naší ruce. Na ty už se pomalu zapomíná a dnešní generace zná jen jejich digitální podobu na obrazovce telefonu. Větší problém je, že na ty nejdůležitější, cirkadiánní hodiny se kvůli svítícím telefonům a ostatním technologiím zapomíná ještě mnohem víc. Při tom máme takových malých hodinek v našem těle na 20 000, které bez přestání tikají a řídí náš cirkadiánní rytmus v každém z našich orgánů. Když jsem se o cirkadiánních rytmech mého těla dozvěděl, získal pro mě pojem: “poslouchej své tělo,” naprosto jiný rozměr.

Cirkadiánní rytmus je s námi po celý den a po celý náš život. Je propojen se vším. Od vlivu světla přes pohyb až po to, co jíme. Ovlivňuje tak náš mozek, srdce, střeva, cévy. Každou buňku v těle. Průkopníkem pojmu cirkadiánní rytmus našeho těla je indický výzkumník Satchin Panda, který se tímto zabývá od roku 2001.

Chaotický život plný obrazovek nám nepomáhá

Mohu vás požádat? Zastavte se, vytupte na chvíli z hektického dne a pokud vás cokoliv zaujme, pak napište přímo mně, komentář nebo třeba článek sdílejte. Tedy pokud máte pocit, že by toto téma mohlo zajímat právě vaší rodinu či přátele. Já moc děkuji a pokračujeme dál v chaotickém životě. Nebo ne?

Chaotický život, hektičnost a neustálé koukání do svítícího monitoru. Díky tomu jsem začal chápat, proč mám v jeden den energie na rozdávání a druhý skoro žádnou energii. Množství energie v našem těle se při tom nemění jen každý den, ale doslova každou hodinu a tělo samo ví, kdy si můžeme jít do fitka. Pozvedat těžké váhy, nebo je čas si odpočinout. To jenom my nenasloucháme našemu tělu a našim biologickým cirkadiánním hodinám.

Světlo monitoru a telefonu dohnalo i mě a já jsem dlouhou dobu nerozuměl tomu, proč jsem hyperaktivní a jindy naprosto bez energie. Proč nemohu spát, i když jsem byl celý den až do rána vzhůru a po prohýřené noci a kebabu na závěr, jsem šel spát s východem slunce.

Od úplného začátku technologický pokrok naší doby, kdy jsme před cca 150 ti lety začali svítit umělým světlem. V ten moment se narušil jeden z nejzákladnějších návyků člověka. Tedy vstávat s východem a chodit spát se západem slunce. Takto bylo lidské tělo nastaveno po tisíce let a ke změně došlo až před 150 ti lety. Dříve, když se setmělo měl člověk pouze světlo ohně, u kterého se nedalo pracovat. Maximálně se najíst a povědět něco málo o daném dni těsně před usnutím. Cyklus vstávání a usínání určují dva hormony. A to melatonin a melanopsin. První reaguje na západ slunce, tlumí činnost našeho těla, zpomaluje trávení a těsně před usnutím ochlazuje celé naše tělo, aby se mohlo regenerovat a obnovovat. Druhý hormon melanopsin naše tělo aktivuje a probouzí. Zahřívá a aktivuje celé tělo.

Také pracujete v kanceláři u počítače a pod zářivkami dlouho do noci?

Právě modré světlo, které vyzařuje z každé žárovky či obrazovky, má nahrazovat denní světlo nebo to možná tvůrce zářivky, počítače, telefonu udělali nevědomě. Našemu organismu je to jedno a je zmatené. Neví, kdy má začít vyplavovat spánkový hormon melatonin, protože modré světlo neustále evokuje den a senzory v našem oku tak stále a stále produkují melanopsin. Když už konečně notebook zaklapneme a jdeme spát, trvá asi 2 hodiny, než se vyplaví dostatek melatoninu, který připraví naše tělo na spánek.

Když naše hodiny tikají proti nám

Když si vzpomenu na sebe a období mezi 18 tým a 22 tým rokem života, dostávalo moje tělo jeden šok za druhým a postupně se porouchalo. Proč? Protože jsem každý pátek a sobotu chodil spát v 5, 6 hodin ráno a celou noc jsem propařil na diskotéce pod umělými světly. Teď na to s přáteli se smíchem vzpomínáme. Je třeba si uvědomit, že narušení cirkadiánního rytmu podporuje vznik demence či Alzheimerovi choroby. Při těch jsou lidé často zmatení a neví, jaký je den ani jaká je část dne. Neví kdy spát a mají stále hlad. Nepřipomíná vám to něco?

Ano po 12 ti letech hledání cesty k vyléčení, u mě to je Crohnova choroba, na kterou má cirkadiánní cyklus také dopad. Podařilo se mi objevit přípravky, které doplňují tělu potřebné látky, podporují klidný spánek a napomáhají upravovat procesy v našem těle a v našich střevech. Ty jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v našem těle. Zaslouží si tedy samostatný článek nebo spíše články. A při tom stačí tak málo. Jen dodržovat rytmus našeho těla, respektovat čas a omezit množství modrého světla, které dnes a denně dopadá na naše oko.

Nevzdávejte to, vše jde snadno vyřešit

Nebojte, na závěr mám pro vás dobrou zprávu. My lidé jsme vynalézaví, a tak jsme vymysleli způsob, jak cirkadiánní rytmy ošálit a modré světlo blokovat, a to oranžovými brýlemi, filtry nebo speciálními žárovkami. Jejich spektrum světla je oranžové. Stejně jako je barva ohně. Pokud půjdeme zcela do detailu, mělo by večer světlo svítit od země. Stejně, jako to bylo dříve. V jeskyni byl oheň také na zemi a nebyl zavěšený u stropu. No ne? Vím, že mnoho z vás o škodlivém vlivu modrého světla na váš organismus neví a mnohé ani nepřesvědčím i kdybych psal tento článek do svítání. Zamysleme se však jen trochu nad naším zdravím. Jak dlouho chcete tady a teď být a kolik času chcete trávit se svojí rodinou. Třeba u deskové hry místo koukání do počítače.

Zabránění přebytečného působení modrého světla na náš organismus je přitom celkem jednoduché. Ráno zapínat telefon co možná nejpozději po probuzení. Raději co nejrychleji vyjít ven na čerstvý vzduch, a hlavně na slunce. Stačí, ale i v zimě přirozené denní světlo. Dělejte si přestávky při práci cca každou hodinu nebo hned, jak pocítíte diskomfort a únavu. Naslouchejte svému tělu a ono vám všechno řekne a napoví. Na závěr dne zvolte knížku namísto televize. A když bez televize nevydržíte, zvolte brýle blokující modré světlo.

Noční sova nebo ranní ptáče, co je špatně?

Závěrem vyvrátím snad nejznámější, i když chybné tvrzení. Jestli si myslíte, že jste tzv. noční sovy a fungujete lépe v noci a ranní vstávání pro vás není. Pak podle samotného Satchina Pandy máte chybně a nepřirozeně přehozený cirkadiánní rytmus vašeho těla. Naše tělo je natolik inteligentní, že je schopné se přizpůsobit, aby tak zachovalo svoji funkčnost a integritu. Správné je vstávat s východem slunce a ukládat se ke spánku s jeho západem. Kroky ke zlepšení svého zdraví, energie a vitality nejsou těžké. Nejtěžší je kroky aplikovat do svého života a vytrvat. Já to znám. Proto se budu snažit, být vám co možná nejvíce nápomocný.

Rytmus našeho tělo neovlivňuje jen samotné světlo, ale také jídlo, doba, kdy jíme a kdy naopak nejíme a také pohyb. To není klišé, ale vzpomínáte, když jsem říkal, že cirkadiánní rytmus ovlivňuje také Crohnovu chorobu? Ta ovlivňuje střeva a ta jsou ovlivňována tím, co jíme. Když potom máme v našem těle a našich orgánech na 20 000 malých hodin, záleží i na tom kdy něco sníme.

O tom a mnohem více zase v příštím článku. Nebojte, nejste v tom sami. Já jsem v tom s vámi.

Výzva závěrem

Na závěr mám pro vás tuto výzvu:

Zkuste ji po dobu 7 dnů a uvidíte, jak se budete cítit.
vstávejte v 5:30 ráno a
choďte spát ve 20:30 večer.
Pokud je to pro vás moc šílený čas, potom zkuste 6:00-21:00 a
vždy 1 hodinu před tím, než půjdete spát, si nasaďte brýle blokující modré světlo. Jdete do výzvy semnou?

Napište mi a dejte vědět, jestli vám výzva pomohla.